Zvanično: Zoran Galić više nije zamjenik direktora SIPA-e

7
Radiosarajevo.ba
Zvanično: Zoran Galić više nije zamjenik direktora SIPA-e

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković objavio je na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) u srijedu, 13. oktobra, da Zoran Galić više nije zamjenik direktora SIPA-e i da neće imati pravo na otpremninu.

Njegovu objavu porenosimo u cijelosti:

"Zoran Galić više nije zamjenik direktora SIPA-e. Razriješen je sa 8.7.2024. godine, a zaključkom Vijeća ministara BiH onemogućeno mu je pravo za otpremninom ili nekim drugim beneficijama jer bjegunac kojeg traže organi gonjenja ne zaslužuje beneficije", objavio je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u utorak, 22. oktobra, usvojio inicijativu zastupnice Naše stranke Sabine Ćudić, kojom se traži smjena Zorana Galića.

Kako funkcioniše zakon o podjeli imovine u BiH u bračnoj i izvanbračnoj zajednici?

Protiv ove inicijative glasali su zastupnici HDZ-a BiH. Prema informacijama portala Radiosarajevo.ba inicijativu je podržalo 30 zastupnika, dok su četiri bila protiv.

Protiv smjene Zorana Galića bili su: Predrag Kožul, Darijana Filipović, Marinko Čavara i Slavko Matić.

Zoran Galić je od 9. jula ove godine u bjekstvu u Hrvatskoj, a u SIPA-i se vodi kao da je na bolovanju. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 8. augusta za njim raspisalo međunarodnu potjernicu jer se sumnjiči za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje dara i krijumčarenje akcizne robe, u šta spadaju duhan, alkohol i gorivo.

Tužilaštvo tereti Galića da je zloupotrijebio položaj kao direktor Granične policije Bosne i Hercegovine, a na toj dužnosti je bio od 2014. do 2023. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak