Zukorlićevi protivnici podržavaju Izetbegovića

Radiosarajevo.ba
Zukorlićevi protivnici podržavaju Izetbegovića

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća u tehničkom mandatu Esad Džudžević pozdravio je danas izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji se distancirao od glavnog muftije Muamera Zukorlića.

Džudžević je na konferenciji za novinare ocijenio da je Izetbegovićeva izjava doprinos afirmaciji ostvarivanja nacionalnih i svih drugih prava Bošnjaka za koji se zalaže to Bošnjačko nacionalno vijeće.

"Mi se zalažemo za strogo odvajanje nacionalnih i vjerskih prava u postizanju bošnjačkog nacionalnog konsenzusa. Izetbegovićeva izjava vraća sistem vrijednosti koji afirmira strogo odvajanje nacionalnog od vjerskog identiteta Bošnjaka", rekao je Džudžević.

Izetbegović je u intervjuu Oslobođenju izjavio da je ranije podržavao muftiju Zukorlića, ali da je očevidno da je to bila greška, kao i da se on zalaže za jedinstvenu islamsku zajednicu s Rijasetom i sjedištem vrhovnog poglavara u Sarajevu.

Džudžević je istakao da je i za ostvarivanje nacionalnih interesa Bošnjaka veoma važna podrške BiH, i Republike Turske, kao i saradnja, kako je rekao, Srbije Bosne i Turske.

"Mi dajemo doprinos toj saradnji i mislim da smo na dobrom putu da taj naš višegodišnji doprinos u svim oblastima vraćanje povjerenja i doprinosi stvaranju ambijenta za rješavanje svih problema uključujući suočavanje sa bliskom i daljom prošlošću na ovim prostorima", kazao je on, prenio je Tanjug.

Džudžević, koji je i narodni poslanik, rekao je da je nacionalni konsenzus Bošnjaka u Srbiji neophodan radi ostvarivanja prava kao što je, naprimjer, obrazovanje.

On je najavio da bi do 15. juna trebalo da bude postignut dogovor po kojem bi u pojedinim osnovnim i srednjim školama počelo izvođenje kompletne nastave na bosanskom jeziku, rekao je Džudžević.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak