Žrtve se žele žaliti na odluku u 'slučaju Karadžić'

Radiosarajevo.ba
Žrtve se žele žaliti na odluku u 'slučaju Karadžić'

Predstavnici žrtava zločina iz sedam općina u BiH
zatražili su od Apelacionog vijeća Haškog tribunala dozvolu da upute žalbu na odluku kojom je Radovan Karadžić oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. nakon dokaznog postupka optužbe. 
U podnesku su predstavnici žrtava zatražili da im Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) dozvoli da iznesu svoje protivljenje odluci Sudskog vijeća da oslobodi Karadžića optužbe za genocid počinjen 1992. u Prijedoru, Ključu, Zvorniku, Sanskom Mostu, Bratuncu, Foči i Vlasenici

Podnesak, koji u ime Satka Mujagića i Fikreta Alića, žrtava iz Prijedora, te Udruženja svjedoka i preživjelih genocida potpisuje američki advokat Aarom Marcu, podržalo je preko 70 pojedinaca i udruženja iz BiH i regiona. 

“Žrtve zločina imaju ljudsko i historijsko shvatanje posljedica koje će proisteći iz odluke Tribunala, za razliku od stranaka u postupku. S ljudske strane, njihov stav će pomoći da se emocionalne i stalne posljedice dešavanja opisanih dokazima ispoštuju na način koji je prikladan Tribunalu. Međutim, žrtve smatraju i da će s historijske strane ova presuda imati trajan uticaj na živote Bošnjaka i Hrvata u BiH”, stoji u podnesku.

Odbijen zahtjev za novim suđenjem
Karadžić, bivši predsjednik i vrhovni komandant oružanih snaga RS, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH u periodu od 1992. do 1995.

Eventualno donošenje presude za genocid počinjen 1992. žrtvama će dati objašnjenje i odrediti odgovorne za sva vremena za neobjašnjivi užas koji su pretrpjele, navodi se u podnesku. 

Prema pravilima Haškog tribunala, Sudsko vijeće može nakon okončanja dokaznog postupka optužbe donijeti oslobađajuću presudu na jednu ili sve tačke optužnice. Kako je navedeno u podnesku žrtava, u ovom slučaju se ne može tvrditi da ne postoje dokazi prema kojima bi se mogla zaključiti odgovornost optuženog Karadžića za genocid u sedam općina u BiH. 

Također, Sudsko vijeće Haškog tribunala danas je odbilo zahtjev Karadžića za novo suđenje zbog problema u objelodanjivanju dokaza Odbrani. O-Gon Kwon, predsjedavajući Sudskog vijeća, saopštavajući odluku na statusnoj konferenciji, naveo je kako optuženi Karadžić nije pokazao da je pretrpio štetu zbog toga što je Haško tužilaštvo kasnilo sa objelodanjivanjem dokaza Odbrani, objavio je Justice Report – BIRN.

Karadžić želi da pozove 600 svjedoka
Tužilaštvo protiv novog suđenja Karadžiću

'Bosanski Srbi se naoružavali u skladištima JNA'

Karadžić traži novo suđenje

Karadžić i Mladić u Haagu igraju šah

Haški tribunal legalizirao genocid nad Bošnjacima

Današnjom odlukom legalizovan genocid

Karadžić oslobođen jedne optužbe za genocid

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak