Žrtve ogorčene Perišićevom slobodom

Radiosarajevo.ba
Žrtve ogorčene Perišićevom slobodom

Majke Srebrenice ogorčene su
današnjom presudom Žalbenog vijeća Haškog tribunala koje je donijelo oslobađajuću presudu u procesu protiv načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića.
Ekipa agencije Anadolije oslobađanje Perišića pratila je u sjedištu Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, gdje su s nevjericom i suzama u očima majke, sestre, supruge i kćerke žrtava genocida u Srebrenici slušale oslobađanje Perišića svih optužbi.

"Ne vjerujemo više Haškom sudu", uglas su ponavljali članovi porodica žrtava genocida u Srebrenici. General Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić prethodno je bio osuđen na 27 godina zatvora, između ostalog, i zbog pomaganja najvećeg masakra u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Momčilo Perišić na slobodi!

„Ostale smo bez riječi. Inače smo se bojale oslobađajuće presude Perišiću. Ja sam rekla na početku: 'Oslobodili su se Hrvati, oslobodit će se i Perišić'. Došlo je do toga. Ovo je za zanijemiti“, kazala je Šuhra Sinanović.

Poručila je Sinanovićeva i kako je Haški sud izgubio svaki kredibilitet, dok je Sabaheta Fejzić, koja je u genocidu, u Srebrenici, izgubila muža i sina, kazala: „Haški sud više nije ništa, to je jedna politička ustanova. Ona više ne donosi presude onakve kakve bi trebala da donosi. Ona sad udovoljava političarima i državi koja je počinila zločine.“

„Došlo je do trgovine. Nemam riječi. Naše duše će proganjati one koji su donijeli ovu odluku i one zločince“, istakla je jedna od članica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Uplakane majke ponavljale su kako je i oslobađanje generala Perišića dokaz da na ovom svijetu nema pravde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak