Zoran Mikulić tvrdi da je 'postupio u skladu sa zakonom'

Radiosarajevo.ba
Zoran Mikulić tvrdi da je 'postupio u skladu sa zakonom'

Zoran Mikulić, ministar pravde FBiH prije nekoliko trenutaka ušao je u zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kako bi u svojstvu osumnjičenog dao izjavu radi aktivnosti koje se dovode u vezu sa ometanjem rada pravosuđa i zloupotrebu službenog položaja.

Ministar pravde FBiH osumnjičen za zloupotrebu položaja

Istraga koju provodi Tužilaštvo BiH i SIPA odnose se na istragu za ometanje rada pravosuđa, nedozvoljenim izmještanjem zaštićenog svjedoka iz jednog od najozbiljnijih predmeta organiziranog kriminala, iz jednog u drugi kazneno-popravni zavod u kojem se zaštićeni svjedok nikako ne smije nalaziti, radi opasnosti po sigurnost i život ovog zaštićenog svjedoka.

Mikulić je po dolasku u SIPA-u dao izjavu novinarima u kojoj je kazao da je postupio u skladu sa zakonom o izvršenju krivičnih sankcija.

"Nakon izvršenja jedne trećine kazne, na molbu osuđene osobe ili na prijedlog rukovodioca ustanove, može se odobriti premještanje osuđene osobe iz jedne ustanove u drugu. O premještanju odlučuje Federalno ministarstvo pravde. Ne odlučuje ni Dubravko Čampara, ni bilo koja druga paraobavještajna organizacija. O tome isključivo odlučuje Ministarstvo pravde. Sve je urađeno u skladu sa zakonom, a ovim silnim hapšenjima samo se narušava kredibilitet ministarstva", kazao je Mikulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak