Zločini u 'Silosu': Danas izjašnjenje o krivnji

Radiosarajevo.ba
Zločini u 'Silosu': Danas izjašnjenje o krivnji

Ročište za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Mustafa Đelilović i drugi zakazano je za danas, saopštio je Sud BiH.

Državni Sud potvrdio je još 12. januara 2012. optužnicu kojom se Mustafa Đelilović i drugi terete za ratni zločin protiv stanovništa i ratnih zarobljenika. Pored Đelilovića, na optuženičkoj klupi još su se našli Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember.

Đelilović
je optužen prema ratnoj funkciji: predsjednik Skupštine općine Hadžići i predsjednik Kriznog štaba, kasnije Ratnog predsjedništva općine Hadžići.

Čović
je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Hadžići te član Kriznog štaba; Šabić je bio aktivni policajac SJB Hadžići a potom i komandir Policijske stanice Pazarić. Kazić je optužen u svojstvu komandanta 9. brdske brigade Armije RBiH,Hujić, Mešanović i Čović u svojstvu upravnika te zamjenika logora "Silos"; Mešanović je bio još i upravnik logora u magacinu u kasarni "Krupa" u Zoviku, a Kalember stražar u "Silosu", od maja 1992. do januara 1996.

U optužnici se ističe kako su navedena osmorica svjesno i voljno učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su planiranjem, naređivanjem, počinjenjem, podstrekavanjem, podržavanjem i pomaganjem počinili ratne zločine protiv  stanovništa i ratnih zarobljenika.

Na teret im se stavljaju zločini protiv zarobljenika te lokalnog stanovništva srpske nacionalnosti koje su nad njima počinili u objektima "Silos" u Tarčinu, OŠ "9. maj" u Pazariću i u magacinu kasarne "Krupa" u Zoviku, saopćeno je iz Suda BiH.

BIRN: Priča o tarčinskom Silosu

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak