Zločini u Prijedoru ne smiju se zaboraviti

Radiosarajevo.ba
Zločini u Prijedoru ne smiju se zaboraviti

Simboličnom šetnjom sa školskim torbama i imenima više od stotinu djece s područja Prijedora, stradalih tokom proteklog rata, danas je upozoreno da se ratni zločini ne smiju više nikada ponoviti. 

Uhapšen zbog riječi genocid

Mirnu šetnju u Prijedoru organizovali su predstavnici osam nesrpskih udruženja u znak sjećanja na stradanja Bošnjaka i Hrvata u toj regiji. Po riječima jednog od učesnika, Sabahudina Garibovića, predsjednika Udruženja logoraša Kozarac policija je privela jer je bez dopuštanja na dječijim torbama s imenima i godinama stradale djece bila napisana i riječ „genocid“. Nakon saslušanja, Garibović je pušten, a protiv njega će biti pokrenut daljnji postupak.

Udruženje logoraša Kozarac i druga prijedorska bošnjačka udruženja sutra će obilježiti i 20. godišnjicu zatvaranja koncentracionog logora Omarska, a na prostoru tog rudnika očekuje se veliki broj bivših logoraša i članovi njihovih porodica kako bi odali počast nevinim civilima koji su ubijeni u ovom logoru. 

Pretpostavlja se da je kroz logor Omarska prošlo više od 3.000 logoraša, a 700 do 900 logoraša iz tog logora je ubijeno. Dio njih ubijen je na Korićanskim stijenama i Hrastovoj glavici, a dio je podlegao u samom logoru zbog svirepog ponašanja prema njima.

Prema izjavama preživjelih žrtava upravo na prostoru rudnika Omarska nalazi se još nekoliko masovnih grobnica.

Pristup dozvoljen samo 6. augusta

I pored brojnih zahtjeva porodica ubijenih uprava kompanije ArcelorMittal ne dozvoljava traženje nestalih na području rudničkih kopova. Preživjelim žrtvama je pristup bivšem logoru dozvoljen samo jednom godišnje - 6. augusta, zbog čega je Udruženje za ugrožene narode - International danas saopštilo da od Arcelor Mittala zahtijeva izgradnju spomenika žrtvama logora u Omarskoj.

Spomenik žrtvama Omarske mora biti izgrađen

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak