Zločin uime vjere je zločin protiv vjere

Radiosarajevo.ba
Zločin uime vjere je zločin protiv vjere

Zločin počinjen uime vjere najveći je zločin protiv vjere, kazao je danas u Potočarima glavni rabin sinagoge u New Yorku Arthur Schneier u obraćanju prisutnim na obilježavanju 17 godina od genocida u Srebrenici i dženazi 520 žrtava genocida.
 
Schneier je istakao da se brutalnost onoga što se ovdje dogodilo ne može zaboraviti i da se ne smije poricati i negirati.
 
"Svjedočenja preživjelih su veoma važna, oni moraju svjedočiti o onome što se dogodilo", rekao je.
 
Pojasnio je da je preživio holokaust u kojem je izgubio cijelu svoju porodicu. "Ali, u svoj svojoj boli nisam se okrenuo protiv Boga i protiv čovječanstva već sam posvetio život izgradnji mostova između različitih vjera", dodao je Schneier.
 
Istakao je da je zločin u Srebrenici bio zločin protiv Evrope, čovječanstva i Boga. "I ovdje na ovaj sveti dan kažemo, nikada više...i zaista tako mislimo, nikada više", rekao je.
 
Za počinioce ovog zločina, naglasio je, oprosta nema jer oni nose biljeg kojeg nijedan čovjek izbrisati ne može i bez obzira na to koliko trajalo, pravdi ne mogu uteći.
 
"Svijet nije upotrijebio svoju moć da zaustavi zločin. Šutnja nije rješenje. Ona samo ohrabruje počinioce i na kraju se zbog nje krvlju plaća strašna cijena. To je lekcija koju svijet treba iznova učiti i zaustaviti zločine nad nevinima", kazao je Schneier.
 
Dodao je da nas prošlost neće i ne smije paralizirati. "Današnja komemoracija je i zbog budućnosti, budućnosti naše djece. Zbog onih koji nisu s nama trebamo uprkos razdirućem bolu ovaj svijet učiniti boljim. Hajde da zbog naše djece odlučimo da gradimo bolji svijet  da ona, nikada ne bi doživjela bol koju mi osjetimo. Hajde da svi odlučimo da zajedno djelujemo na izgradnji razumijevanja među svim vjerama. U spomen našim najmilijim odlučimo da iz svojih srca prognamo mržnju i stremimo miru i ljubavi", istakao je Schneier.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak