Zločin iz mržnje uskoro u Krivičnom zakonu FBiH

Radiosarajevo.ba
Zločin iz mržnje uskoro u Krivičnom zakonu FBiH

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je prošle sedmice Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije BiH, koji je upućen u daljnju proceduru u Dom naroda, a kojim je predloženo uvođenje zločina iz mržnje u ovo zakonsko rješenje, saopćio je Sarajevski otvoreni centar.

Klub zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, koji je i predlagač ovih izmjena, prilikom finalnog usvajanja teksta uzeo je u obzir prijedlog dopune definicije zločina iz mržnje koji je svim klubovima zastupnika uputila Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje u cilju postizanja detaljnije i adekvatnije zakonske definicije zločina iz mržnje.

"Ovo je odličan primjer saradnje predstavnika vlasti s predstavnicima civilnog društva", navodi se u saopćenju.

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje smatra da je usvajanje teksta ovog zakona, te njegovo upućivanje Domu naroda, prvi i odlučujući korak ka adekvatnom procesuiranju i sankcionisanju zločina iz mržnje, te borbi protiv ovog oblika nasilja u Federaciji BiH.

Također, pozdravlja trud i nastojanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, kao i njihovu spremnost na saradnju sa civilnim društvom u cilju bolje i obuhvatnije regulacije krivičnih djela motivisanih predrasudom.

"Koalicija i njene članice svakako će nastaviti svoj rad na zagovaranju za adekvatno regulisanje i procesuiranje slučajeva zločina iz mržnje, kao i rad na podizanju svijesti javnosti o štetnosti govora mržnje i neophodnosti njegove krivične regulacije", kaže se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak