Živko Budimir pod istragom i zbog javnih nabavki

Radiosarajevo.ba
Živko Budimir pod istragom i zbog javnih nabavki


Istraga Tužilaštva BiH o nezakonitostima Živka Budimira, predsjednika Federacije BiH koji se nalazi u pritvoru, poprima sve šire razmjere, a o kriminalu iza kojeg se osnovano sumnja da je stajao prvi čovjek Federacije svakodnevno se saslušavaju deseci osoba, saznaje Avaz.ba iz pouzdanih izvora.

Organi uključeni u istragu o organiziranom kriminalnom djelovanju predsjednika FBiH dolaze i do novih dokaza koji dodatno svjedoče o Budimirovoj zloupotrebi položaja i ovlasti, i to ne samo u vezi s uzimanjem mita za pomilovanja već i prilikom javnih nabavki.

Kako je za Avaz.ba nezvanično potvrđeno iz izvora bliskih istrazi, već sada se sa sigurnošću može reći da će Budimir i nakon 28. maja, kada mu ističe jednomjesečni pritvor, ostati iza rešetaka, jer do sada pronađeni dokazi kod zloupotreba, primjerice pri javnim nabavkama, nedvojbeno svjedoče o tome da je predsjednik Federacije "duboko zagazio" u kriminal.

"Uočeno je da je Budimir čak i kupovinu skupocjenih odijela 'pokrivao' donoseći odluke o javnim nabavkama. Dakle, on je, pozivajući se na Ustav, retroaktivno donosio odluke o javnoj nabavci opreme u koju je 'ugradio' odijela koja je kupovao 20 dana ranije na službenim putovanjima", kaže Avazov izvor.

Istražitelji zbog očitih pritisaka koje u ovom trenutku na istražne organe pokušavaju izvršiti određene političke partije i pojedinci te eventualnih zloupotreba javno ne žele otkrivati detalje dokaza i iskaza koji sve više i teže optužuju Budimira.

Dvostruka milost


Istražitelji uključeni u slučaj 'Budimir' zbog obimnosti istrage rade i prekovremeno, a sve da bi optužnica protiv predsjednika FBiH što brže bila kompletirana. Dokazi koje već sad ima Tužilaštvo BiH, kako saznaje Avaz.ba, "začepit će usta" i postidjeti sve one koji vode bjesomučnu kampanju da bi Budimira prikazali kao nevinašce. Istraga, ponovo češlja i neka već obrađena pomilovanja koja je potpisao Budimir, a koja su ponovo u žiži njihovog interesiranja.

"Novost je da smo otkrili da su neke osobe dva puta pomilovane iako se po zakonu institut pomilovanja može primijeniti samo jednom. Tako su dva puta pomilovani Hazim Vikalo i Alija Delimustafić. Također je utvrđen veliki broj odluka o pomilovanju koje je Budimir naknadno mijenjao, valjda nakon postizanja zadovoljavajuće cijene", otkrio je izvor blizak Avazu.

Predsjednikov džeparac


Budimirova odbrana tvrdi da raspolaže dokazom iz računovodstva predsjednikovog ureda iz kojeg se vidi da je on, navodno, 31. januara 2013. godine na blagajni za redovne potrebe svojih dužnosti zadužio 500 američkih dolara i 1.000 eura i 6.000 maraka, što je opravdavao putnim nalozima i računima. Budimirov advokat Ragib Hadžić nije pojasnio otkud novac u sefu dva mjeseca nakon što je podignut za redovne potrebe.

"Riječ je, dakle, o dijelu novca koji je Budimir zadužio 31. januara ove godine, a ostatak je njegov novac, iz čega jasno proizlazi da se ne radi ni o kakvom mitu i tezama Tužilaštva BiH o tom pitanju", ustvrdio je Hadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak