Zirojević: BiH bi zemljama CEFTA-e mogla uzvratiti istim mjerama

Radiosarajevo.ba
Zirojević: BiH bi zemljama CEFTA-e mogla uzvratiti istim mjerama

Regionalna konferencija zemalja članica Centralnoevropske zone slobodne trgovine održava se u Banjoj Luci. Cilj skupa je razmjena iskustava u provođenju CEFTA-e, kao i intenziviranje međusobno korisnih ekonomskih odnosa njenih članica.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević pozvao je danas na regionalnoj konferenciji ponovo sve zemlje članice CEFTA-e da uzmu u obzir primjedbe BiH koje se odnose na vancarinske barijere s kojima se bh. privrednici i izvoznici susreću prilikom plasmana svoje robe u zemlje CEFTA-e, upozorivši da će i naša zemlja na isti način reagirati, ukoliko ne bude pomaka u njihovom otklanjanju, javlja Fena.

BiH bi mogla uzvratiti Srbiji i Hrvatskoj

„Iskazao sam našu spremnost da, ako se na taj način ne može riješiti problem, onda će se pokušati raznim aktivnostima, koordinirano kroz sve organe koji su zaduženi za kontrolno inspekcijski rad, našim privrednicima osigurati otprilike isti uvjeti pod kojima mogu vršiti robnu razmjenu sa zemljama CEFTA-e“, naglasio je Zirojević.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH podsjeća i da su obavljeni razgovori s privrednicima i poljoprivrednicima da bi se evidentirali svi problemi i da je jedan dio riješen, ali da ima još posla, javlja Fena.

„Sačekat ćemo oko 15 dana da vidimo da li u tom smislu ima pomaka. Nakon toga sa svim nadležnim predstavnicima organizirat ćemo sastanak s direktorima organizacija koje mogu utjecati na to da, a ako nema dogovora, firmama iz Srbije i Hrvatske koje plasiraju robu uvedu isti uvjeti, s kojima se susreće BiH “, kazao je Zirojević.

Ustavni sud BiH presudio - Zakon o zaštiti domaće proizvodnje neustavan
Krave blokirane na putu do Ustavnog suda

Pozvavši zemlje članice CEFTA-e da ulože dodatne napore da bi taj sporazum dao pune efekte, u segmentima koji direktno ili indirektno tretiraju kretanje robe, on je pojasnio da se to se odnosi na usluge, javne nabavke, konkurenciju, zaštitu intelektualnog vlasništva, investicije i drugo.

Ističući da je BiH jasna u stavu da će dosljedno provoditi sve odredbe CEFTA sporazuma, ministar Zirojević je danas apelirao i na učesnike regionalnih konferencija zemalja članica te centralnoevropske zone slobodne trgovine da i one učine isto.

Srbija i Hrvatska poslale pomoćnike ministara

Na ovoj regionalnoj konferenciji učestvuju predstavnici Srbije, Hrvatske, Crne Gore, a Moldavija i Makedonija nisu uputile svoje predstavnike zbog, naveli su, pregovora sa Svjetskom trgovinskom organizacijom.

Učesnici iz Srbije i Hrvatske su na nivou pomoćnika resornih ministarstava, odnosno prisutan je i državni sekretar u hrvatskom ministarstvu poljoprivrede, dok su iz Crne Gore stigli privrednici, te ambasador te zemlje u BiH, piše u ponedjeljak Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak