Zijad Turković osuđen na 40 godina zatvora!

Radiosarajevo.ba
Zijad Turković osuđen na 40 godina zatvora!

Sud BiH je danas osudio Zijada Turkovića na 40 godina zatvora zbog optužbi za organizovani i privredni kriminal te korupciju.

Nakon iscrpljujućeg i mučnog suđenja zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića, sudija Izo Tankić izrekao je jedinstvenu kaznu Zijadu Tukoviću u trajanju od 40 godina zatvora.  

I Milenko Lakić je dobio isto tako 40 godina, Muamer Zahitović tri, Saša Stjepanović 12, Fadil Aljović pet. Dakle svi zajedno su dobili ukupno 100 godina.

Nijaz Zuban i Hilmija Mašović su oslobođeni optužbe, javlja Avaz.ba. 

Zijad Turković iz nepoznatih razloga nije se pojavio na izricanju presude.

U obrazloženju presude, navedeno je da su krivi što su povezivanjem i dogovaranjem te samostalnim orzganiziranjem napravili više krivičnih djela (ubistva, pokušaj ubistva, preprodaja droge, pljačka Kargo centra na sarajevskom aerodromu te preuzimanje dionica fabrike čarapa Ključ).

Predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Izo Tankić također obrazlažući presudu naveo je niz radnji koje ukazuju na preprodaju droge, lokacije, stanove koje su koristili na raznim adresama, također i plan i realizaciju pljačke Kargo centra, ali i sistemsko planiranje pet ubistava za koje se terete.

Ko je Zijad Turković?

Turković je rođen 1966. godine u Sarajevu, po zanimanju je tapetar, oženjen je i ima dvoje djece. Nezaposlen je, a do sada je nekoliko puta osuđivan.

Zločinačkom grupom koju je osnovao, direktno je rukovodio i izdavao naređenja. Bavili su se krijumčarenjem i prodajom droge i oružja i pljačkama, a stečeni novac su prali kupujući firme i nekretnine. Turkovićeva grupa djelovala je u periodu od početka 2005. do septembra 2010. godine. 

Po na­lo­gu Tu­ži­laš­tva Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne uha­pšen je 21. septembra 2010. godine zbog su­mnje da je or­ga­ni­za­tor me­đu­na­ro­dne kri­mi­nal­ne gru­pe ko­ja je po­či­ni­la plja­čku 2,5 mi­li­ona ma­ra­ka iz Car­go cen­tra sa sa­ra­jev­skog Aero­dro­ma, ubis­tvo Ver­ne­ra Aj­da­ri­ja, Ma­ri­ja To­li­ća, Mit­ha­ta Me­ki­ća i Ma­ri­je Sa­las Cor­tez, držav­ljan­ke Bo­li­vi­je, te da se ba­vio me­đu­na­ro­dnom trgo­vi­ne dro­gom. Po­red Tur­ko­vi­ća, uha­pše­na su i dva čla­na nje­go­ve gru­pe i to Su­ad Gla­vi­nić i Sa­ša Stje­pa­no­vić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak