Zenički Zeleni protiv hidrocentrale Vranduk

Radiosarajevo.ba
Zenički Zeleni protiv hidrocentrale Vranduk


Povodom najavljenog početka gradnje hidroelektrane „Vranduk“, danas se saopćenjem za javnost oglasio Općinski odbor stranke Zeleni BiH, Zenica.

Zeleni BiH iz istih razloga traže i vanredno zasjedanje Vijeća općine Zenica.

„Punih pet godina Zeleni BiH ukazuju na nesagledive posljedice koje će izazvati gradnja HE Vranduk. Elektroprivreda BiH pod parolom Program prijateljskog okruženja HE Vranduk počela je s geološkim ispitivanjima 40 metara ispod mosta na putu M- 17 čime je prekršila Zakon o proglašenju Vranduka nacionalnim spomenikom koji je decidan: Zabranjena je bilo kakva gradnja od mosta puta M-17 sredinom toka rijeke Bosne i na lijevoj obali gdje se nalazi tvrđava“, stoji u saopćenju Zelenih BiH.

Iz ove stranke navode, kako su 01.09.2009. uputili pismo nadležnim federalnim ministarstvima i obavijestili federalnu Komisiju za zaštitu kulturnih spomenika od kojih su dobili uvjeravanja, da će inspekcija zabraniti radove u zaštićenoj zoni.

„Nećemo nikakvim lobijima dozvoliti skrnjavanje vrandučke tvrđave, simbola opstojnosti naše države. U ovom slučaju investitor, EPBiH, će biti primorana da pomjeri branu 200 metara prema Zenici. Ako se to desi Zenici prijete nesagledive ekološke posljedice. Voda rijeke Bosne spada u IV kategoriju, a izgradnjom brane stvorila bi se baruština do naselja Kanal i uz otpadne vode ArcelorMittala život okolnog stanovništva bi bio nemoguć. Iznad jezera bi se stvorio vodeni stup pare koja bi smanjila ionako slabu cirkulaciju kroz vrandučki klanac što bi imalo za posljedicu enormno povećanje aerozagađenja u zeničkoj dolini“, upozoravaju u svom saopćenju Zeleni BiH.

Vezano:
Grafit upozorenja u Zenici
Drastično zagađenje rijeke Bosne

Tema na Forumu RadioSarajeva

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak