Zenički rudari danas očekuju odluku: Ispunjavanje zahtjeva ili generalni štrajk!

0
Radiosarajevo.ba
Zenički rudari danas očekuju odluku: Ispunjavanje zahtjeva ili generalni štrajk!

Zenički rudari, koji od ponedjeljka održavaju jednosatne štrajkove upozorenja, nakon današnjeg sastanka sa menadžmentom Rudnika odlučit će o daljem djelovanju.

U slučaju da se ne počnu poštivati odredbe kolektivnog ugovora, to jest ako se račun RMU Zenica ne deblokira i ne izmire obaveze prema bankama, najavili su da će danas u 15 sati početi generalni štrajk.

U 12 sati Sindikat zeničkog ugljenokopa imat će pres-konferenciju na kojoj će upoznati javnost o situaciji i odlukama.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Podsjećamo, Sindikat je zakazao štrajk upozorenja zbog blokade računa preduzeća te neisplaćene potpune plate za mart, odnosno zbog neuplaćenih radničkih rata kredita bankama za mart i nemogućnosti isplate plate za april. 

Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, jučer je poslao pismo federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Vedranu Lakiću u kojem ga poziva da se uključi u rješavanje problematike u Rudniku mrkog uglja Zenica.

Sindikat RMU Zenica organizira jednosatne štrajkove upozorenja

"Pozivamo Vas, ministre, da kroz pisani naredbodavni nalog naložite Mensuru Hukiću, direktoru RMU Zenica, da u roku od 48 sati riješi aktuelnu problematiku u Rudniku i obezbijedi uslove za primjenu Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH", navodi se u pismu koje je Husić poslao ministru Lakiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak