Zenica: Zdravu pacijenticu liječili hemoterapijom

Radiosarajevo.ba
Zenica: Zdravu pacijenticu liječili hemoterapijom

Zeničanka Đ. Š. (52) mjesecima je bila podvrgnuta hemoterapiji, koja joj je narušila zdravlje, zbog greške ljekara i osoblja Kantonalne bolnice Zenica. Njen nalaz najvjerovatnije je zamijenjen tuđim te su skoro potpuno zdravoj osobi saopćili da "ima metastaziran karcinom", saznaje Dnevni avaz. Pacijentica je zapravo imala upalu žučne kese...

U zeničkoj bolnici nije bilo komentara, jer ova ustanova još zvanično nije obaviještena o pokretanju procesa

Priču je za ovaj dnevni list potvrdio advokat Zeničanke - Ragib Hadžić, koji otkriva da je pacijentica odlučila tužiti bolnicu nakon višemjesečnih neuspjelih pokušaja nagodbe mimo suda.

On navodi da je pacijentica krajem 2010. osjetila bolove u stomaku te je, nakon primarne zdravstvene zaštite, stigla u zeničku Kantonalnu bolnicu gdje su joj uradili pretrage. Upravo je to mjesto gdje je vjerovatno došlo do zamjene nalaza - pacijentici su tamo saopćili da ima karcinom koji je metastazirao. Bila je podvrgnuta višemjesečnoj intenzivnoj i agresivnoj hemoterapiji, dodaje advokat, „a da nikome nije palo na pamet da uradi dodatnu provjeru, nego je sve zasnivano na jednom histopatološkom nalazu“.

Ko je dobio nalaz da je 'zdrav'?
Ono što posebno zabrinjava jeste da je bolnica, najvjerovatnije, nanijela veliku štetu još najmanje jednoj osobi. „Ako je ona greškom dobila nalaz da ima karcinom, onda je neko drugi morao dobiti njen nalaz u kojem piše da je zdrava, a ta osoba trebala je ići na hemoterapiju.“

Advokat ističe da je pacijentica liječenje nastavila u drugoj ustanovi u BiH, čiji su nalazi potvrdili strašan propust Kantonalne bolnice Zenica. Potvrda priči stigla je i putem nalaza medicinske ustanove van Bosne i Hercegovine, tačnije iz Splita.

„Kompletna medicinska dokumentacija predana je u prilogu prijave moje klijentice protiv KB-a Zenica“, kazao je Hadžić.

Zenička bolnica, istaknuto je, „posredno je priznala krivicu, jer su njeni predstavnici mjesecima pregovarali s pacijenticom i njenim advokatom o visini odštete“. Advokat u izjavi za Dnevni avaz nije precizirao visinu zatražene odštete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak