Zenica: Radnicima RK Bosna zabranjeno unošenje hrane (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Zenica: Radnicima RK Bosna zabranjeno unošenje hrane (FOTO)

Zaposlenice robne kuće "Bosna" u Zenici već nekoliko dana štrajkaju u nekadašnjim prostorijama svoje firme.Ciljevi su im da im se prizna radni staž i da im se uplate doprinosi od 2004. nadalje.

Nekadašnja robna kuća "Beograd" je početkom rata promijenila ime u robna kuća „Bosna“ i zaposlene radnice su nastavile sa radom u toj firmi, piše portal zenica-online.com.

Jasmin Selmanagić, vlasnik lanca trgovina VF koji je od tadašnje firme uzeo pod zakup nekadašnju samoposlugu u dogovoru sa tadašnjim direktorom uzima 41 radnicu za rad u njegovoj prodavnici uz povlasticu smanjenja plaćanja kirije. Te radnice su kasnijom prodajom „Konzumu“ nastavile svoj rad u toj firmi. Ostale radnice su nastavile sa radom u robnoj kući, dužeći štandove i izdajući iste pod zakup.

Po izjavama zaposlenica, akon toga se pojavljuje fantomska firma „Beokom“ koja sporazumom napravljenim u Beogradu postaje vlasnik sve četri robne kuće Beograd koje su prije rata egzistirale u našoj državi (Bihać, Doboj, Brod i Zenica). Sporan je ugovor u kojem se ni na jednom mjestu ne navode radnici koji su svo vrijeme radili u postojećoj firmi.

Da stvar bude gora, problemi sa zbrinjavanjem radnika su riješeni u Doboju i Brodu, ali u Zenici i Bihaću nisu.

Novac su redovno slale u PIO za njih 58, ali su doznale da im ta sredstva ne mogu leći na penziono osiguranje, jer nisu prijavljene da igdje rade, tj. da njihova firma pravno ne postoji. Ta sredstva su ostala zamrznuta do rješavanja slučaja.



U večernjim satima, tačnije 14.01.2010. u 22,00 zaštitari agencije “GAMA” tražili su intervenciju policije. Predstavnici policije nisu imali sudski nalog za izbacivanje radnika iz prostorija. Predstavnica radnica RK Bosna Vahida Jusić ostaje sa radnicima u prostorijama i ne izlaze iz istih. Ujutro 15. 1. radnike je dočekala intervencija policije, izvijestio je Muhamed Pivić iz Akcije Građana.


Grupi od tridesetak bivših radnica, koje se nalaze u prizemlju unutar objekta, bez grijanja, struje i vode, u petak je zabranjeno i unošenje hrane, vode i lijekova, te korištenje toaleta. Radnici zaštitarske agencije nikome ne dozvoljavaju ulazak u objekat, sva vrata su zaključana, a osobe koje se nalaze unutra imaju mogućnost da izađu, ali ne i da se vrate.

Danas su pripadnici policije zatražili od zaštitara da se radnicama dostavi hrana i piće, te voće i deke, što je i učinjeno iza podneva. Podršku bivšim uposlenicima robne kuće "Bosna" danas je pružio veći broj građana i udruženja, među kojima i "Akcija građana", Pokret "Dosta", Eko forum i Udruženje taksista. Podršku svojim kolegama došli su da pruže bivši radnici robne kuće "Beograd" iz Doboja.



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak