Žene-žrtve rata u posjeti logorima Partizan i Foča

Radiosarajevo.ba
Žene-žrtve rata u posjeti logorima Partizan i Foča

U znak sjećanja na žrtve, Udruženje Žena-žrtva rata će 18. augusta posjetiti logor Partizan Foča i KPD Foča gdje će položiti cvijeće i proučiti Fatihu, porukom da pravda mora pobijediti, a ratni zločinci odgovarati za svoja zlodjela, s osnovnim ciljem da se nikada i nikome u svijetu ne ponovi agresija i genocid, saopćeno je iz tog udruženja.
 
Jedan autobus krenut će tog dana u 8.00 sati ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, a dolazak u Foču planiran je u 11 sati. Autobus će saobraćati na relaciji Sarajevo-Trnovo-Foča.

U saopćenju Udruženja se navodi da je na području Foče ratni zločin izvršen nad bošnjačkim ženama s područja općine Foča i susjednih Kalinovika, Čajniča, Goražda, posebno onim koje su spašavale gole živote bile zarobljavane, odvajane od svojih porodica iz Foče, a iz susjednih općina.

"Žene koje su bile na liječenju u bolnici Foča sa područja Čajniča, Goražda zlostavljane su na najbrutalniji način, a nerijetko i djevojčice koje su prisilno odvajane od svojih roditelja, odvođene u posebno odabrana mjesta, seksualno zlostavljane i silovane i na kraju ubijane", navodi se u saopćenju.

Očevi, sinovi, braća i muževi su, dodaje se, odvajani od porodica i odvedeni u KPD Foča, a kojima se do danas gubi svaki trag.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak