Žene u crnom odale počast Srebrenici u Beogradu i poručile Vučiću: Prestani negirati genocid!

Anadolija

Povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, nevladina organizacija "Žene u crnom" organizovala je stajanje u crnini i ćutanje na Trgu Republike u Beogradu, glavnom gradu Srbije, kojeg je obezbjeđivala policija.

Tom prilikom izvedena je i scenska akcija "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici" uz podršku umjetničkog kolektiva "Škart" i aktivistkinja i aktivista civilnog društva.

"Žene u crnom" pozvale su da se prizna genocid u Srebrenici, prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava, ali i kao šansa za pridruživanje Srbije zajednici demokratskih zemalja Evrope i svijeta. Pozvale su i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i sve druge predstavnike države da prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i šire.

Oglasio se Vodovod i uputio apel građanima: "Došlo je do smanjenja izdašnosti na svim izvorištima"

Pored zahtjeva da se negiranje genocida i drugih ratnih zločina kvalifikuje kao krivično djelo, "Žene u crnom" su zatražile i da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

"Umjesto da odmah usvoji Rezoluciju Ujedinjenih nacija kao izuzetnu moralnu i političku šansu za državu i društvo da skine ljagu sa imena Srbije u regiji i svijetu, srpski režim na čelu sa Aleksandrom Vučićem, vodi bjesomučnu, brutalnu kampanju protiv rezolucije", navodi se u saopštenju organizacije.

Dodaje se da je u "Srbiji i dalje na djelu ne samo kontinuitet poricanja, već i državna politika negiranja genocida".

Foto: AA: Najhrabrije i najčasnije osobe u Srbiji!

"Žene u crnom" zahtijevaju i da se uklone murali koji širom Srbije slave ratnog zločinca Ratka Mladića, osuđenog za genocid u Srebrenici i da država Srbija prestane sa politikom izazivanja regionalne nestabilnosti miješanjem u unutrašnja pitanja susjednih država, prije svega Bosne i Hercegovine.

U skladu sa politikom solidarnosti i odgovornosti, "Žene u crnom" će 11. jula učestvovati u komemoraciji/dženazi u Potočarima, gdje će, zajedno sa porodicama žrtava srebreničkog genocida, prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka žrtava.

Reporterska ekipa portala Radiosarajevo.ba nalazi se trenutno u Srebrenici, a sve najnovije informacije sa obilježavanja 29. godišnjice genocida možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak