Žene sve češće na poslovima bezbjednosti

Radiosarajevo.ba
Žene sve češće na poslovima bezbjednosti

Na poslovima bezbjednosti u Banjaluci sve više su zastupljene žene, čime se i sve više razbija predrasuda da je to muški posao, pišu Nezavisne. Prema podacima Centra javne bezbjednosti Banjaluka, ondje je trenutno zaposlena 451 žena.

Prema riječima Goge Davidović, portparolke direktora Policije RS, predrasuda da je policijski posao isključivo muški posao danas je daleko manja u odnosu na raniji period.

"Žena u policiji može biti veoma korisna u radu sa žrtvama silovanja, nasilja u porodici, trgovine ljudima, maloljetnim delinkventima i slično", navela je ona.

Goga Davidović je istakla i da je MUP RS prošle godine registrovao Udruženje Mreža žena MUP RS - RS WPON i tako postao prvo ministarstvo u regionu koje je registrovalo udruženje ove vrste. "Osnovni cilj je promovisanje i primjena načela rodne ravnopravnosti, strateški pristup prijemu žena u policiji, pitanje obrazovanja, obuke, razvoja karijere i promocije rezultata rada pripadnica MUP-a RS", rekla je ona.

Iako se, kako kaže, na policijski posao uglavnom gleda kao na isključivo muško polje interesovanja, za upis na Policijsku akademiju 2011. godine prijavile su se 83 djevojke, a za Policijsku akademiju za pripadnika Specijalne jedinice policije osam djevojaka.

Željka Mileusnić, jedina komandirka u Upravi policije, Nezavisnim je otkrila da njena ljubav prema policijskom pozivu egzistira od najranijeg djetinjstva, te da danas predstavlja njenu ličnu kartu.

"Samo potpuna identifikacija s policijskim pozivom omogućila mi je da 'plivam' ženskim stilom u 'muškim vodama'. Naravno, put do uspjeha protkan je turbulencijama uspona i padova izraženije amplitude nego što je to slučaj s ulogom žene u nekim drugim segmentima", rekla je ona.

Prema njenim riječima, uloga žene u policiji doživjela je pozitivnu transformaciju u komparaciji s nekim prethodnim periodom. Kako kaže, kontinuirano se mijenja svijest građana o činjenici potrebe zastupljenosti žena u bezbjednosnim strukturama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak