Željko Komšić napustio SDP

Radiosarajevo.ba
Željko Komšić napustio SDP

Nakon neslaganja po pitanju sporazuma kojim se na relaciji SDP - HDZ - HDZ1990 i SBB usaglašava provedba presude Sejdić - Finci, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je napustio članstvo u SDP-u.

Željko Komšić (1964.) je rođen u Sarajevu, gdje je završio Pravni fakultet. Posjeduje diplomu sa School of Foreign Service na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu-SAD. Po otpočinjanju rata priključio se Armiji RBiH, i nosilac je vojnog odlikovanje Zlatni ljiljan. Nakon rata uključio se u politički život BiH. Od 2000. do 2001. godine obavljao je funkciju načelnika općine Novo Sarajevo u Sarajevu, nakon čega postaje prvi ambasador BiH u Srbiji i Crnoj Gori. Na lokalnim izborima 2004. godine direktnim glasanjem građana je izabran za još jedan mandat načelnika općine Novo Sarajevo. Na toj funkciji je ostao do oktobarskih izbora 2006. kada je 1. oktobra 2006. izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda kao kandidat Socijaldemokratske partije BiH. Na toj je funkciji i danas. Oženjen je i otac jednog djeteta. 

Komšić je u ponedjeljak 23. jula zatražio od svoje matične općinske organizacije (OO Novo Sarajevo) da ga izbriše iz evidencije članstva u Socijaldemokratskoj partiji BiH. 

“Vrijeme da se SDP vrati na ono što je obećavao građanima 2010. godine”, navodi Komšić u pisanoj izjavi za Federalnu televiziju (FTV), u kojoj naglašava da svi moraju znati da ne može postojati partija ili lični interes koji su bitniji od države. “Ukoliko ne dođe do promjene, onda je vrijeme za neke nove političke procese i političke činjenice u BiH.”

Ovo je već drugi put da se između Željka Komšića i stranke čiji je potpredsjednik ispoljava oštro neslaganje.  

Još u martu ove godine, Komšić je bio najavio ostavku na sve funkcije u SDP-u  zbog neslaganja sa rukovodstvom stranke, no dva dana nakon toga, nakon dugotrajnih sastanaka, imenovan je za potpredsjednika stranke (jedan od pet potpredsjednika). 

U petak 20. jula, napustio je sjednicu predsjedništva SDP-a, a po izlasku iz zgrade medijima izjavio: "Izabrao sam da budem lud" (čitajte opširnije)

'Principijelni razlozi' bili su povod još jedne ostavke u političkoj karijeri Željka Komšića - zbog neslaganja s aktuelnom politikom 2002. podnio je ostavku na funkciju ambasadora BiH u Beogradu.

Zanimljive fotografije Komšića i Lagumdžije

Čitajte opširnije o sporazumu: Zašto sporazum SDP - HDZ 'cementira' diskriminaciju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak