Željko Komšić i Damir Marjanović predstavili Akademiju DF-a

Radiosarajevo.ba
Željko Komšić i Damir Marjanović predstavili Akademiju DF-a

Politička akademija Demokratske fronte (DF) BH predstavljena je danas na prvom radnom sastanku u Sarajevu. U uvodnom dijelu skupa prisutnima su se obratili predsjednik DF-a Željko Komšić, generalni sekretar ove stranke Sifet Podžić, član njenog Predsjedništva Damir Marjanović te koordinatorica Akademije Šemsa Alić.

U njihovim obraćanjima istaknuta je važnost Akademije kao tijela Stranke koje ima ambiciju da "postane nova jedinica mjere za odgovorno sudjelovanje svakog člana i članice DF-a u javnopolitičkom prostoru BiH, te je poslana poruka da će Akademija biti garancija odgovornosti i kvalitete u BiH politici."

“Predsjedništvo DF-a je na sjednici održanoj 22. novembra donijelo odluku o osnivanju Političke akademije kao svog organizacionog dijela, koji će biti okosnica novog pristupa te garancija odgovornosti i kvalitete u političkom životu i javnom djelovanju u BiH.” 

U okviru Akademije formirat će se stručna vijeća kao stalna savjetodavno-radna tijela za određene oblasti javnih politika. Pored Vijeća za organizacijski razvoj, Akademija DF-a će imati Vijeća za politička, građanska, ekonomska, socijalna i kulturna prava, koja će zajedno sa članstvom i građanstvom, pripremiti konkretne programe djelovanja DF-a u prioritetnim oblastima.

 

S aktivnim djelovanjem je već započelo Vijeće za ekonomska prava na čijem je čelu prof. dr Dženan Đonlagić.  Takođe je naglašeno da članovi i članice Vijeća Političke akademije DF-a ne moraju biti stranačke osobe, već da su glavni kriteriji lična spremnost, stručnost i inventivnost u pristupu rješavanja konkretnih problema bh. društva.

Članovi i članice Vijeća će biti i priznati stručnjaci i stručnjakinje iz dijaspore.

U nastavku, održane su uvodne obuke o temama "Registracija političkih stranaka za učešće na izborima“ i „Finansiranje političkih stranaka“, kao i "Javni nastup: Osnove komuniciranja u i sa javnosti“ koju je održao Zekerijah Smajić, ugledni novinar sa višedecenijskim iskustvom i ekspert u oblasti evropskih integracija, saopćeno je iz Demokratske fronte BH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak