Željeznice traže hitnu sjednicu Vlade FBiH

Radiosarajevo.ba
Željeznice traže hitnu sjednicu Vlade FBiH


Predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Uprave Javnog preduzeća Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine i svih sindikata koji djeluju unutar ovog preduzeća održali su danas u Sarajevu sastanak radi prevladavanja teške situacije i omogućavanja kontinuiteta zakonitog poslovanja Željeznica FBiH, isplate plaće zaposlenima i zdravstvenog osiguranja.

Na sastanku je zaključeno da se Vladi FBiH uputi inicijativa za hitno zakazivanje vanredne tematske sjednice na kojoj će se razmatrati pitanja od vitalnog značaja za opstanak Željeznica FBiH, sadržana u 12 tačaka. 

„U ponuđenim prijedlozima dali smo i zakon o izmjeni Zakona o finansijskoj konsolidaciji koji bio riješio ključna otvorena pitanja Željeznica FBiH i druge odluke koje bi omogućile nastavak poslovanja, urednu isplatu plata na Željeznicama i zdravstvenu zaštitu zaposlenih“, izjavio je novinarima pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Izet Mehinagić. 

Na sastanku koji je trajao tri sata razgovarano je i o kolektivnom ugovoru, a o predloženoj izmjeni, a, kako je izjavio Mehinagić, sindikati se trebaju izjasniti u roku od 30 dana. Riječ je o izmjeni da se u kolektivni granski ugovor unese odredba iz Općeg kolektivnog ugovora da se regres isplaćuje na način kako je to regulirano Općim kolektivnim ugovorom s tim da se ne može isplaćivati ako je poslodavac u gubitku. 

Mehinagić je dodao da je više od 400 zaposlenika podnijelo tužbu sudu i problem je što bi Uprava morala po tom osnovu, kad se završe sudski procesi, platiti oko 4, 5 miliona maraka što u ovakvoj finansijskoj situaciji, ona nije u stanju. „Željeli smo se konsultirati sa sindikatom i o tom pitanju i pokušati naći zajedničko rješenje.“



Uprava Željeznica FBiH, kako je kazao izvršni direktor za ekonomske poslove Šemsudin Zahiragić, podržava namjere i aktivnosti za izmjene kolektivnog ugovora u smislu da se osigura stabilno poslovanje ove kompanije koje može biti opterećeno zbog ovih nedostataka.

Na navode u medijima da je ova kompanija u kolapsu, te da je Uprava dovela firmu do neodrživog stanja, Zahiragić je ustvrdio da kompanija s aspekta obavljanja svoje osnovne djelatnosti i održavanja finansijske stabilnosti posluje bolje nego prije nekih sedam-osam godina. 

„U januaru i februaru već smo prebacili plan za prijevoz u teretnom saobraćaju za 145 posto i to je rezultat napora i ulaganja koje je ova uprava učinila u prethodne dvije godine“, izjavio je Zahiragić. 

Po njegovim riječima, postoje određeni problemi koji su rezultat neadekvatnih zakonskih rješenja, a to je u prvom redu model održivog finansiranja Željeznica koji je u ingerenciji Vlade FBiH i u vezi  s tim su prošle i ove godine intenzivno radili s resornim ministarstvom i Vladom da se u tom kontekstu pronađu određena rješenja i da se trajno riješi problem održivog finansiranja željezničke infrastrukture.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak