Željeznice RS-a od sutra u štrajku

Radiosarajevo.ba
Željeznice RS-a od sutra u štrajku

U "Željeznicama Republike Srpske" sutra u sedam sati počinje novi štrajk, drugi u ovoj godini. 

Razlog za novu obustavu rada je kršenja Sporazuma između Vlade RS-a, sindikata i poslovodstva ovog preduzeća potpisanog u februaru.

Odluku o štrajku Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica RS podržale su sve sindikalne organizacije u tom javnom preduzeću, jer je došlo do, kako smatraju, direktnog kršenja sporazuma s upravom preduzeća, kojem je 15. februara garant bila Vlada RS-a.

Predstavnici sindikata naglašavaju da su zadnju plaću primili za januar i to u visini od 70 posto i bez toplog obroka, a da se zaposlenima duguje više od 20 miliona KM.

Osim isplate zarada i drugih davanja, traže i istragu, te utvrđivanje odgovornosti za teško stanje u ovom javnom preduzeću.

U finansijskom izvještaju tog javnog preduzeća za prvi kvartal tekuće godine objavljenom na Banjalučkoj berzi, navedeno je da su “Željeznice RS” za samo tri mjeseca ove godine ušle u novi gubitak od oko 6,4 miliona, čime su kumulativni gubici narasli na čak 173 miliona maraka.

Ostvareni gubitak u tom periodu je za 2,4 miliona veći u odnosi na 2010. godinu.

Dugoročne obaveze porasle su za čak 10 miliona i na kraju marta 2011. godine iznosile su oko 83 miliona, dok su kratkoročne ostale na oko 88 miliona maraka.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak