Željeznice FBiH: Postignut dogovor o prekidu štrajka

Radiosarajevo.ba
Željeznice FBiH: Postignut dogovor o prekidu štrajka

Predstavnici Sindikata mašinovođa Federacije BiH i Javnog preduzeća Željeznice FBiH postigli su danas u Sarajevu dogovor o prekidu štrajka i isplati zaostalih plata, kao i usvajanju novog pravilnika o radu.

Predsjednik Sindikata mašinovođa FBiH Vernes Buljugija izjavio je federalnim medijima da će, prema dogovoru, jedna zaostala plata biti isplaćena tokom naredne sedmice, dok će druga biti isplaćena do 21. avgusta.

Željezničari u FBiH stupili su u generalni štrajk 30. jula zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i najave smanjenja plata za 10 odsto.

Opštinski sud u Sarajevu je 31. jula donio presudu kojom se zabranjuje organizovanje i provođenje generalnog štrajka Sindikata mašinovođa u FBiH, jer je organizovan suprotno Zakonu o štrajku, Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru željezničara u FBiH, te pravima Sindikata o štrajku.

Predstavnici Sindikata mašinovođa FBiH su nakon odluke suda nastavili štrajk koji se provodio na svim poslovno-transportnim područjima Željeznica FBiH u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Tuzli i Bihaću.

Štrajk željezničara ugrozio i opstanak koksne industrije Lukavac

Generalni direktor GIKIL (Global Ispat koksne industrije) Lukavac, Guntupalli Jagannadham, uputio je otvoreno pismo predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini, u kojem je upozorio da je štrajk željezničara u potpunosti ugrozio proizvodnju koksa u ovoj tvornici i doveo je pred gašenje.

"Nakon pet godina prisustva u BiH, naše strpljenje je pri kraju, jer unatoč tome što smo riješili sve naše interne probleme, štrajk koji smo imali u fabrici protekle sedmice, okončanje velike investicije - popravke GIKIL-ove Energane, koja bi povećala proizvodnju koksa, sada smo primorani da smanjujemo našu proizvodnju zbog štrajka mašinovođa Željeznica Federacije BiH", stoji u otvorenom pismu Jagannadhama, kojeg je prenijela BMG Bosanska medijska grupa.

Ove kompanije, također teško pogođene svjetskom ekonomskom krizom, tek su od prije petnaestak dana krenule sa proizvodnjom, a blokada isporuke koksa iz GIKIL-a dovest će i do gašenja njihove proizvodnje, navodeno je u pismu.

Jagannadham podsjeća da se osam mjeseci čekalo na potpisivanje ugovora za isporuku koksa i sada je štrajk mašinovođa ovaj spasonosni ugovor doveo u pitanje, zaprijetivši čak gašenjem tvornice i otpuštanjem 1.100 uposlenika.

U pismu se napominje da značajan procenat u ukuponom transposrtu Željeznica čini koks iz GIKIL-a.

SRNA/FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak