Željezničari štrajkuju, saobraćaj bez izmjena

Radiosarajevo.ba
Željezničari štrajkuju, saobraćaj bez izmjena


Generalni štrajk Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH počet će sutra i trajat će sve do ispunjenja zahtjeva. 

''Štrajk će početi u sedam sati i trajat će sve dok Uprava Željeznica FBiH ne ispuni sve zahtjeve radnika'', potvrdio je u izjavi Feni zamjenik predsjednika Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH Mehmed Bešić.

On je ustvrdio kako radnici zahtijevaju da se uplate doprinosi za zdravstveno i penzijsko osiguranje, jedna neisplaćena plaća i regres za 2012. godinu.

''Osnovni razlog štrajka je da se uplate doprinosi za zdravstveno osiguranje kako bi radnici mogli ovjeriti zdravstvene knjižice. U toku jedne kalendarske godine zdravstvene knjižice ne možemo ovjeriti ni po pola godine, jer se neuplaćuju doprinosi. Zbog toga je konstantno ugroženo zdravlje radnika, a koji u ovom poslu moraju u potpunosti biti zdravi da bi ga normalno obavljali'',  istaknuo je Bešić.

Potvrdio je da će, bez obzira na štrajk, većina vozova u teretnom i putničkom transportu saobraćati za vrijeme štrajka. 

Bešić je pojasnio da će štabovi štrajkačkih odbora biti u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru i Bihaću. 

''Radnici koji pripadaju spomenutom sindikatu će normalno raditi, a njih će u štrajku zastupati samo štrajkački odbori. Na ovaj način želi se skrenuti pažnja javnost na probleme radnika koji su prisutni već niz godina'', kazao je Bešić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak