Željezničari od jutros u generalnom štrajku

Radiosarajevo.ba
Željezničari od jutros u generalnom štrajku


Željezničari u Federaciji BiH (FBiH) stupili su jutros u generalni štrajk, tražeći od uprave Željeznica FBiH isplatu zaostale plate i rješavanje pitanja zdravstvenog osiguranja, potvrdio je Srni zamjenik predsjednika Samostalnog sindikata izvršnog osoblja Željeznica FBiH Mehmed Bešić.

"Štrajk smo počeli u 7.00 časova i on se odvija po planu i u skladu sa zakonom. Štrajk se odvija u poslovnim područjima u FBiH - u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Mostaru i Bihaću", precizirao je Bešić, piše Oslobodjenje.ba.

Prema njegovim riječima, svi zaposleni su u štrajku, ali se poštuje minimum procesa rada.

"Uprava preduzeća još se nije oglasila po pitanju naših zahtjeva, tako da mi ne odustajemo sve dok ne sjednemo za pregovarački sto", poručio je Bešić.

Bešić je demantovao izvještaje pojedinih medija da je saobraćaj na relaciji Doboj - Tuzla u prekidu.

"To nije tačno, lokal na toj relaciji saobraća redovno, jer se međuentitetski i međunarodni saobraćaj ne mogu prekidati zbog štrajka", pojasnio je Bešić.

On je podsjetio da Uprava Željeznica FBiH radnicima trenutno duguje jednu platu, a zahtjev štrajkača odnosi se i na obezbjeđivanje zdravstvenog osiguranja i kontinuirano ovjeravanje zdravstvenih knjižica.

"Na osnovu dosadašnje prakse, mi u jednoj godini možemo ovjeriti zdravstvenu knjižicu samo šest mjeseci i u tom periodu možemo dobiti zdravstvenu zaštitu", rekao je Bešić ranije Srni.

U štrajku, koji će trajati do ispunjenja zahtjeva, učestvuju članovi tri sindikata: Nezavisnog sindikata željezničara u FBiH, Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područje infrastrukture, te Samostalnog sindikata tehničko-kolske službe Željeznica FBiH, uz podršku ostala četiri sindikata željezničkih radnika.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak