Zdravko Lučić podnio prijavu protiv Suljagića

Radiosarajevo.ba
Zdravko Lučić podnio prijavu protiv Suljagića


Suspendirani profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Lučić, osumnjičen za seksualno izrabljivanje studentica na isturenom odjeljenju u Tuzli, podnio je krivičnu prijavu protiv ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emira Suljagića.

Podsjećamo, ministar Suljagić je, nakon što su mediji, među kojima i naš portal, reaktuelizirali priču o seks-aferi, od Etičkog komiteta Univerziteta Sarajevo zatražio očitovanje, a Komitet je Lučića i njegovog kolegu Bajru Golića doživotno suspendirao.

„Bez obzira na takvu vrstu pritiska, koja je očekivana i predvidiva, ministarstvo na čijem sam čelu nastavit će da se obračunava sa svim nepravilnostima i kriminalom u obrazovnom sistemu u Sarajevu, uključujući i korupciju, a u okviru svojih zakonskih ovlaštenja“, kazao je danas Suljagić.

Ministar dodaje da pojedini bivši članovi akademske zajednice nastoje sve učiniti kako bi slučaj Dijane Milić, tužiteljice koja je i preminula nakon velikih pritisaka zbog toga što je insistirala na gonjenu Lučića i Golića, postane pravilo za sve one koji se obračunavaju s kriminalom.

„Spreman sam, potpuno svjestan eventualnih posljedica, da idem pred bilo koji sud za moju ulogu u slučaju suspenzije Lučića i Golića“, kazao je Suljagić.

Podsjećamo, slučaj seks-afere na Pravnom fakultet traje već godinama. Lučić, Golić i njihov mlađi kolega Sanjin Omanović nikada nisu formalno optuženi, premda se istraga vodi godinama. Optužen je i osuđen jedino vozač uposlen u Vladi Tuzlanskog kantona, koji je profesore vozio, a dokazano mu je navođenje na prostituciju.

Ipak, Vrhovni sud Federacije je presudu poništio i vratio postupak na početak, što ne znači da su Mašić i profesori nevini. Štaviše, izvodi iz presude i iskazi svjedoka koje smo više puta objavljivali sasvim dovoljno govore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak