Žbogar: Neophodno veće prisustvo EU u BiH

Radiosarajevo.ba
Žbogar: Neophodno veće prisustvo EU u BiH

Ministar inostranih poslova Slovenije Samuel Žbogar izjavio je da situacija u BiH zahtijeva veću prisutnost Evropske unije /EU/, posebno u situacijama unutrašnje političke krize, kada strukture vlasti, ni šest mjeseci poslije izbora, nemaju jasan pravac za budućnost.
 
"EU sa velikom pažnjom i zabrinutošću posmatra proces formiranja vlasti poslije oktobarskih izbora u BiH. Na posljednjem sastanku ministara inostranih poslova EU pozvali su sve političke lidere u BiH na odgovornost i kompromis kako bi se završio proces formiranja vlasti i da bi država bila u poziciji da nastavi toliko potrebne reforme bez kojih su nemogući konkretni koraci na putu ka EU. EU ne želi da vidi BiH kako zaostaje iza drugih zemalja u regionu na putu ka članstvu u Uniji", istakao je Žbogar za "Glas Srpske".
 
On je dodao da je EU zainteresovana za integraciju BiH, zbog čega je spremna da ojača svoje prisustvo u zemlji u znak podrške integraciji. Žbogar je naglasio da je EU sasvim jasno poručila - BiH mora uskladiti svoj ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i učiniti dodatne napore koji će doprinijeti efikasnom funkcionisanju institucija u BiH.
 
 O sudbini Kancelarije visokog predstavnika /OHR/ u BiH, kaže Žbogar, odlučiće Upravni odbor Savjeta za primjenu mira, odnosno, nekoliko zemalja, ne samo članica EU, podsjetivši da prije nego što OHR bude potpuno zatvoren moraju da budu ispunjeni preostali uslovi i ciljevi, odnosno, pet uslova i dva cilja.
 
Govoreći o uvođenju jedinstvenog predstavnika EU za BiH, slovenački šef diplomatije je rekao da će novi predstavnik EU u Sarajevu biti prvi koji će biti imenovan u skladu sa novom Zajedničkom službom za spoljne poslove EU, koja je osnovana Lisabonskim ugovorom, kojim EU treba da dobije na povezanosti i vidljivosti na području spoljnopolitičkog djelovanja i predstavništava u trećim zemljama.
 
"Novi predstavnik biće imenovan za specijalnog predstavnika EU i do sada mjesto predstavnika delegacije Evropske komisije bilo je prazno nekoliko mjeseci. Na ovaj način EU će u BiH govoriti jednim glasom i naglasiti evropsku budućnost BiH. Novi predstavnik EU će imati širok i izbalansiran spektar instrumenata sa ciljem postizanja maksimalnih podsticaja ka EU u skladu sa važećim procedurama", objašnjava Žbogar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak