Zbog poplava otežan saobraćaj na putu M-17

Radiosarajevo.ba
Zbog poplava otežan saobraćaj na putu M-17
Akcija kakanjskih vatrogasaca (Foto: Arhiv)

Rijeka Bosna izlila se u četvrtak u svom srednjem toku na područja općina Kakanj i Zenica, gdje je ugroženo normalno odvijanje saobraćaja.

Ekipe službe civilne zaštite su na terenu, a neprestano padanje kiše moglo bi ugroziti mjesta nastanjena nizvodno od rijeke Bosne.

Vodostaj rijeke Bosne trenutno je 395 cm. Za ovo doba godine normalno je da bude oko 150 cm. Rijeka se izlila najviše na području Kaknja i Zenice, iako zbog neprestanog padanja prijeti opasnost da poplavi nizvodno naseljena mjesta, javlja Federalna televizija.

Zenica: Visok vodostaj Bosne blokirao ulaz u grad
FBiH: Poplave, klizišta, odroni...

Poplave su prouzrokovale poteškoće i blokadu saobraćaja na lokalitetu priključna petlja na ulazu u Zenicu iz pravca Doboja, gdje se saobraćaj odvija zaobilaznicom. Trenutno najsloženija situacija je na dionici magistralnog puta M 17 kod Nemile, gdje se saobraćaj zbog odrona zemljišta već sedam dana odvija zaobilaznicom preko Vranduka.

Iako je situacija trenutno pod kontrolom, prijeti da potpuno bude presječena saobraćajna komunikacija Zenica – Doboj. Stanovnici Nemile i okolnih sela negoduju jer odron koji je od 1. januara blokirao M 17 još uvijek nije očišćen, iako su nadležni tada najavili da će blokada trajati sedam dana, javlja u četvrtak FTV.

U Osjeku stanje i dalje kritično
Poplave u sarajevskim naseljima Stup, Osjek i Doglodi

Velike količine padavina izazvale su poplave u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine. Situacija je najkritičnija u sarajevskim prigradskim naseljima Osijek, Doglodi i Stup.

Služba Civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona saopštila je da je na snazi upozorenje za stanovništvo koje je naseljeno uz korito rijeke Neretve u Mostaru.

Kad je u pitanju ostalo područje HNK, iz kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite ističu da je Hidroelektrana Čapljina obustavila rad. Kad je riječ o općini Čapljina, rijeke Neretva, Krupa, Trebižat i Bregava su se izlile u pojedinim dijelovima i preplavile poljoprivredno zemljište, te prijete kućama, javlja FTV.

rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak