Zbog kosovske blokade BH privrednici gube milione

Radiosarajevo.ba
Zbog kosovske blokade BH privrednici gube milione

Zbog jednostrane blokade koju su vlasti u Prištini uvele za robu iz Srbije i BiH privrednici u BiH trpe svakodnevno milionske gubitke, izjavio je Srni ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore Duljko Hasić.

        "Izuzetno loša politička situacija na sjeveru Kosova, na prelazima Brnjik i Jarinje preko kojih ulazi roba iz BiH, za proteklih 11 dana već je uzrokovala enormne gubitke, a neprocjenjiva je šteta gubitak vrlo perspektivnog tržišta na koje umjesto BiH već ulaze firme iz Makedonije i Crne Gore", rekao je Hasić.

        Prema njegovim riječima, u najtežoj su situaciji izvoznici hrane, voća, povrća, mesa i mesnih prerađevina.

        Hasić kaže da je BiH u prvih šest mjeseci na kosovsko tržište izvezla robe u vrijednosti 160 miliona maraka, koliko za cijelu prošlu godinu.

        Riječ je o jednom od malobrojnih tržišta sa kojima BiH ima izražen suficit, ukazuje ovaj ekonomski analitičar jer je u istom periodu ove godine uvezeno sa Kosova robe u vrijednosti od 3,7 miliona maraka, .

        "Kosovo gotovo da nema proizvodnju, a veliki je konzument i ima novac iz međunarodnih izvora i iz dijaspore. Uvozi se gotovo sve, a iz BiH su najzastupljeniji proizvodi iz oblasti lijekova, metala i prehrane", naveo je Hasić.

        On upozorava da proizvodi iz BiH, koji zbog jednostranoh odluka vlasti u Prištini ne mogu biti plasirani na kosovsko tržište, nemaju alternativna tržišta u zemljama regiona zbog rigoroznih propisa koje su obavezne da poštuju Hrvatska, koja je na pragu ulaska u EU, kao i Srbija koja se približava tom cilju.

        Hasić podsjeća da su Spoljnotrgovinska komora BiH i Privredna komora Srbije nakon uvođenja jednostrane blokade 20. jula uputile protestnu notu svim relevantnim institucijama EU da se ta odluka vlasti u Prištini hitno stavi van snage.

        "Prekid protoka roba i kapitala zbog očigledno političkih konotacija šteti odnosima u regionu", zaključio je u izjavi Srni ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak