Završena sjednica Vijeća ministara

Radiosarajevo.ba
Završena sjednica Vijeća ministara

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa sa Specijalnog sastanka Zajedničkog odbora CEFTA-e 2006. 

Na osnovu ove informacije Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost da se prihvate carinski pečati dostavljeni iz UNMIK/Kosova svim potpisnicama CEFTA sporazuma, a koji su istovjetni s izgledom pečata koji su dogovoreni na bilateralnim pregovorima srbijanskih i kosovskih vlasti u Briselu 2. septembra 2011. godine. 

Zaduženo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da zaključak Vijeća ministara BiH dostavi Predsjedništvu BiH na razmatranje i konačno usvajanje.
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o uvrštavanju Projekta digitalizacije u Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period 2011.-2014. godine u ukupnoj vrijednosti od 36.934.000,00 KM. 

Sredstva za realizaciju ovog projekta bit će osigurana iz tri izvora, i to: Budžeta institucija BiH 12.000.000,00 KM, (godišnje od 2012. do 2014. po 4.000.000,00 KM); iz dijela sredstava akumuliranog viška prihoda nad rashodima Regulatorne agencije za komunikacije BiH u ukupnom iznosu od 16.184.000,00 KM, (od čega je u 2010. godini utrošeno 400.000,00 KM, a iz 2010.godine preneseno u 2011. godinu 6.784.000,00 KM, te po 3.000.000,00 KM od 2012. do 2014.); i iz dijela sredstava uplaćenih na ime dodijeljenih dozvola za Univerzalne mobilne telekomunikacione sisteme u ukupnom iznosu od 8.750.000,00 KM, (3.750.000,00 KM u 2012.godini i po 2,5 miliona KM u 2013. i 2014.). 

Vijeće ministara BiH donijelo je većinom glasova Odluku o uspostavi operativne strukture za implementaciju programa prekogranične saradnje sa zemljama korisnicama Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), čime BiH ispunjava obaveze preuzete Okvirnim sporazumom o pravilima saradnje po pitanju korištenja IPA-e. 

U skladu s ovom odlukom, operativnu strukturu za IPA komponentu II čine: rukovodilac operativne strukture; Direkcija za evropske integracije - Sektor za koordinaciju pomoći EU, odnosno Odsjek za prekogranične, međunarodne i posebne programe pomoći Evropske unije u BiH; i Ministarstvo finansija i trezora - Sektor za finansiranje programa i projekata Evropske unije (CFCU). 

Rukovodioca operativne strukture imenovat će Vijeće ministara BiH posebnom odlukom, a na prijedlog Direkcije za evropske integracije. 

Odluka će biti sastavani dio dokumentacionog paketa koji će BiH uputiti Evropskoj komisiji uz zahtjev za dodjelu ovlaštenja za decentralizirano upravljanje sredstvima koja su BiH na raspolaganju u okviru bilateralnih programa prekogranične saradnje. 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o kreditu između BiH, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora, i Unicredit Bank Austria AG za Projekt „Izgradnja kanalizacije i vodosnabdijevanje u Općini Čelić“, s Osnovama za zaključivanje Sporazuma o kreditu. 

Predlagač, Ministarstvo finansija i trezora, dostavit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora. 

Cilj projekta je rekonstrukcija kanalizacionog sistema u Općini Čelić s iznosom kredita od 2.645.032,18 eura i granta od 466.770,39 eura, rokom otplate kredita od 11,5 godina i grejs periodom od jedne godine. 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma o graničnim prijelazima između BiH i Republike Hrvatske, koji će Ministarstvo sigurnosti dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru. 

Zaključivanjem ovog sporazuma bit će osigurani uslovi za lakši prelazak državne granice između BiH i Republike Hrvatske i uspostavljen jednostavan i efikasan sistem kontrole prometa. 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnog programa između Hrvatske i BiH za 2010. godinu na osnovu Instrumenta za pretpristupnu pomoć, komponenta II - Prekogranična saradnja. 

Ukupna vrijednost programa iznosi 2.352.941,16 eura, od čega po 50 posto za BiH i RH, odnosno po 1.176.470,58 eura. 

Program stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora bit će proveden izradom zajedničke turističke ponude te promoviranjem poduzetništva i inicijative za jačanje konkurentnosti. 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnog programa između BiH i Crne Gore za 2010. godinu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć, komponenta II - Prekogranična saradnja u ukupnoj vrijednosti od 1.294.117,00 eura, od čega se na Crnu Goru odnosi 705.882,00 eura, a na BiH 588.235,00 eura. 

Projekt je u funkciji stvaranja zajedničkog socioekonomskog okruženja za ljude, zajednice i privredu putem inicijativa za razvoj, s naglaskom na turizam, poljoprivedu i zaštitu okoliša.
 
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu prekograničnog programa između BiH i Srbije na osnovu komponente prekogranične saradnje u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za 2010. godinu. 

Vrijednost programa procijenjena je na 2 miliona eura, od čega se na BiH odnosi 823.529,00 eura, a na Srbiju 1.176.471,00 eura. Cilj je zbližiti ljude i privrede poboljšanjem efikasnosti i konkurentnosti ekonomskih ruralnih i prirodnih resursa te putem prekograničnih inicijativa. 

Predlagač, Ministarstvo finansija i trezora, dostavit će pojedinačne prijedloge osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za njihovog potpisnika predložena je direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić. 

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj - Projekt obilaznice Brčko.
Nakon završenih pregovora Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Vijeću ministara BiH nacrt sporazuma s osnovama u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH. 

Cilj Projekta je izgradnja 19 kilometara duge ceste s dvije trake oko grada Brčko. Vrijednost zajma je 28,5 miliona eura, s rokom otplate od 15 godina, ukljujučujući tri godine grejs perioda uz EURIBOR kamatu. 

Zajam je alociran na Brčko Distrikt BiH, a očekuje se da će Projekt biti završen do 31. decembra 2014. godine.
Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o preraspodjeli dijela sredstava Instituta za nestala lica BiH u visini od 250.000,00 KM u korist Tužilaštva BiH za ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka žrtava rata. 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Akcioni plan za implementaciju Strategije kulturne politike u BiH s ciljem razvoja kulturne politike u BiH do 2014. godine. 

Akcioni plan sadrži paket prioritetnih aktivnosti, s nosiocima poslova i rokovima za njihovo izvršenje, čime se želi doprinijeti harmonizaciji razvoja kulturnih politika u BiH, jačanju kulture u ekonomskom razvoju BiH i snažnijem pristupu kulturnoj ponudi i participaciji u kulturi. 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o implementaciji Strategije prevencije i borbe protiv nasilja u porodici za BiH za period 2009. - 2011. godine, za 2010. godinu, u kojem se navodi da su Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Gender centar Republike Srpske i Gender centar Federacije BiH učinili značajne napore na realizaciji ciljeva i aktivnosti Strategije. 

Prema Izvještaju, u tri sigurne kuće koje djeluju na području Republike Srpske u okviru nevladinih organizacija ("Budućnost" - Modriča, "Udružene žene" - Banja Luka, "Fondacija za obrazovanje, razvoj i socijalnu zaštitu djece" - Prijedor) u 2010 . godini bilo je smješteno 257 žrtava nasilja u porodici, od kojih su 119 žene a 138 djeca.
 
U šest sigurnih kuća koje djeluju na području Federacije BiH u okviru nevladinih organizacija ("Fondacija lokalne demokratije" - Sarajevo, "Medica" - Zenica, "Vive žene" - Tuzla, "Žena BiH" - Mostar, "Mirjam Caritas" - Mostar i "Žene sa Une" - Bihać) u prošloj godini bilo je smješteno 316 žrtava nasilja u porodici, od kojih je 141 žena i 175 djeca. 

Tokom 2010. godine u BiH bilo je 4.753 poziva na sos telefon u vezi s nasiljem u porodici. 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Polugodišnji izvještaj o radu Ureda koordinatora za reformu javne uprave za period 1. januar - 30. juni 2011. godine i donijelo Odluku o usvajanju Godišnjeg finansijskog izvještaja Fonda za reformu javne uprave za 2010. godinu. 

Prema Izvještaju, od 14 projekata čije je finansiranje odobreno iz Fonda za reformu javne uprave, Ured koordinatora završio je četiri projekta, šest je u fazi implementacije, tri su u proceduri javne nabavke, dok je jedan projekt u toku priprema projektnog zadatka. Za implementaciju ovih projekata u 2010. godini odobreno je ukupno 9.980.025,88 KM, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak