Završena referndumska priča

Radiosarajevo.ba
Završena referndumska priča

Narodna skupština Republike Srpske stavila je van snage raniju Odluku o raspisivanju referenduma o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.
 
Odluku je inicirao predsjednik RS Milorad Dodik, koji smatra da sada nije potrebno organizovanje takvog vida izjašnjavanja građana. Podsjetimo, odluku o raspisivanju referenduma također je inicirao Dodik, ali je popustio pod međunarodnim pritiskom, uz obećanje da će biti proveden „strukturni dijalog“ o pravosuđu u BiH.
 
Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je danas da klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a i SP u Narodnoj skupštini Republike Srpske smatraju da je potrebno utvrditi set zaključaka i preporuka za strukturalni dijalog o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH.
 
"Procijenili smo da set zaključaka i preporuka treba danas usvojiti nakon odluke predsjednika RS. Amandman koji je podnio predsjednik RS Milorad Dodik ne shvatamo kao poništavanje ranije usvojenih zaključaka", rekao je Radojičić u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS.
 
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je danas da je otvaranjem strukturalnog dijaloga o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH političko Sarajevo natjerano na raspravu o ovoj oblasti.
 
"Teze o tome da bi rasprava o pravosuđu na nivou BiH svakako došla na dnevni red su djelimično ispravne, jer je veliko pitanje kada će BiH biti na sljedećoj stepenici ka EU i u kakvim bi se okolnostima otvorio razgovor o pravosuđu", izjavio je Radojičić u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS, prenosi RTRS.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak