Završena ekshumacija na jezeru Perućac

Radiosarajevo.ba
Završena ekshumacija na jezeru Perućac

Ekshumacija na lokalitetu jezera Perućac je završena.

Kako je za Fenu rekla glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić ekshumirani su posmrtni ostaci na 17 različitih lokaliteta.

Dodala je da je riječ o nekompletnim posmrtnim ostacima za koje se pretpostavlja da su civili bošnjačke nacionalnosti ubijeni 1992. godine uglavnom na području Višegrada, ali i drugih gradova u Podrinju i bačeni u rijeku Drinu.

"Nivo jezera Perućac je u prethodnom periodu bio snižen za dva do četiri metra radi rekonstrukcije Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu što je omogućilo pretragu obalnog pojasa Perućca i traženje posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata", kazala je Čengić.

Po njenim riječima, istražiteljima Instituta za nestale osobe BiH pomoć pri traženju nestalih pružalo je 30 vatrogasaca iz šest vatrogasnih društava.

Ekshumacijom je, po naredbi Suda BiH, rukovodilo Tužilaštvo BiH.

"Ostaje još da se izvrši ekshumacija na lokalitetu Sejdinovići, na području Srebrenice. Na ovom lokalitetu posmrtni ostaci se nalaze iznad nivoa jezera tako da neće biti ugroženi usljed punjenja jezera koje počinje sutra. Ekshumacija na ovom lokalitetu će biti izvršena u narednom periodu", kazala je Čengić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak