Završen protest mostarskih vatrogasaca

Radiosarajevo.ba
Završen protest mostarskih vatrogasaca

U svjetlu trenutnih štrajkova i javnih protesta u Mostaru, Ured visokog predstavnika podsjeća političke stranke, koje su zastupljene u Gradskom vijeću Mostara - SDA, HDZ BiH, NSRzB, SDP, HDZ 1990, SBiH i HSP Đapić-Jurišić - da su oni odgovorni za nastalu situaciju, saopćeno je u utorak (21.07.)iz OHR-a.

"Njih su izabrali građani kako bi služili interesima grada. Ove stranke ne ispunjavaju svoje obaveze. Još od lokalnih izbora prije više od devet mjeseci, lideri ovih stranaka nisu održali bilo kakve ozbiljne razgovore kako bi se prevazišla situacija u Mostaru, usprkos činjenici da Gradsko vijeće još uvijek treba da izabere gradonačelnika i usvoji budžet grada", kaže se u saopćenju.

Umjesto da im cilj bude politički dijalog, stranke koriste svaki mogući trik kako bi krivicu sa sebe prebacile jedne na druge i na OHR.

"Sada, kada pritisak javnosti izazvan budžetskom krizom sve više raste, neke stranke su čak pokušale da se spasu povlačenjem iz daljnjeg sudjelovanja u Gradskom vijeću ili pozivima na nove izbore. To je neodgovorno", poručuju iz OHR-a.

OHR je i dalje spreman da pomogne strankama u provedbi statuta Statuta Grada Mostara. Međutim, OHR nije spreman prihvatiti neuspjeh političkih stranaka u ispunjavanju njihovih osnovnih obaveza ili raditi posao umjesto njih. Štrajkovi, javni protesti i mogućnost socijalnih nemira u Mostaru trebali bi biti više nego dovoljan razlog da odgovorni političari naprave konkretne korake da se ova situacija prevaziđe.

S druge strane, njihovo nereagovanje dovodi u pitanje njihovu spremnost da upravljaju gradom i služe ljudima Mostara.

OHR podsjeća te političke stranke da je blokada u Mostaru neprihvatljiva Vijeću za implementaciju mira, te poziva političke lidere da poduzmu hitne korake kako bi počeli rješavati ovu situaciju.

Vatrogasci blokirali i M-17


Profesionalni vatrogasci grada Mostara blokirali su u utorak(21.07) saobraćaj magistralnim putem M-17, odnosno zaobilaznicu oko Mostara, dok se ulaz i izlaz u grad odvije neometano.

Zaobilaznica je blokirana od 10 sati, a od 12,30 sati ponovo se nesmetano saobraća magistralnim putem M-17 na području Mostara, kao i na sjevernom ulazu u Mostar.

"Tražit ćemo razgovore s visokim predstavnikom i predstavnicima Gradske uprave i ako danas ne dobijemo nikakvo jamstvo za rješavanje naših problema, sutra ćemo opet nastaviti s blokadom zaobilaznice", kazao je Zovko.

Vezano:
Mostar: Vatrogasci blokirali saobraćaj u centru grada (VIDEO)

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak