Završen drugi Plenum građana Sarajeva: Usvojena četiri zahtjeva

Radiosarajevo.ba
Završen drugi Plenum građana Sarajeva: Usvojena četiri zahtjeva













19:30 Plenum građana je završen usvajanjem četiri zahtjeva i bit će nastavljen sutra u 17:30 sati. Protesti građana se nastavljaju sutra u 12 sati ispred Predsjedništva BiH. 

19:20 Četiri zahtjeva su usvojena. Hitno uspostavljanje ekspertske Vlade KS-a prvi je zahtjev koji će biti upućen Skupštini. Hitna revizija plaća i privatizacije u KS-u je također zahtjev koji će biti upućen Skupštini KS-a.
 
Uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara čiji će mandat uključivati popis i procjenu štete kao i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika i prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih treći je zahtjev koji će biti poslan Skupštini KS-a.

19:10 Bezuvjetno traže smjenu vlada, ukidanje odlaska u penziju političarima nakon dva mandata, reviziju boračke populacije, povećanje invalidnina, a pozvani su i predstavnici sindikata da se uključe u ovakvu situaciju. 

Još jednom je ponovljen zahtjev da se privedeni i saslušani demonstranti ne terete za terorizam.

19:02 "Da nas je bilo ovoliko, srušili bismo Vladu FBiH", kazao je jedan od demonstranata.

18:55 Ratni vojni invalid koji se obratio građanima kazao je da mu je čast što je nakon 50 godina huligan i terorista. Zatraženo je da se svima koji se finansiraju iz budžeta do izbora u oktobru bude plaća od 600 KM, a da se socijalnim slučajevima omogući pomoć u iznosu od 400 KM mjesečno. 

18:50 Obratila se i Bibija Kerla, klizačica koja je učestvovala na Olimpijskim igarama 1984. godine u Sarajevu. Kaže da je od prvog dana na ulici s demonstrantima. "Želimo da skinemo ljude koji rade ono što ne bi trebalo da rade zadnjih 20 godina". kazala je Kerla.

18:45  Obustaviti postupke protiv demonstranata i pokrenuti predmete vezane za kriminal i korupciju, jedan je od zahtjeva građana. Traži se i smanjenje plaća u javnom sektoru, i povećanje dječijeg dohotka.

18:35 Traži se biranje rukovodstva Plenuma koji će iznositi zahtjeve Skupštini KS-a i hitno uspostavljanje saradnje sa svim plenumima u Bosni i Hercegovini. 

18:25 U Domu mladih je prisutno oko 1000 građana. Obratio se Amir Galijašević, momak sa slike koji pada u Miljacku. Pozvao je policiju da spusti štitove i da se pridruži svom narodu jer 'boljeg nemaju'.

18:10 Pročitani su zahtjevi građana. Kamermani su zamoljeni da ugase kamere. Molba je ispoštovana. Otvorena je rasprava, a nakon rasprave glasat će se o usvajanju ili odbacivanju prijedloga zahtjeva.

18:00 Građanima Sarajeva su se obratili predstavnici Plenuma iz Tuzle. Napomenuli su da je 'bijeli hljeb' ukinuti zahvaljujući Plenumu. 

17:30 Počeo je drugi Plenum građana i građanki Sarajeva u Domu mladih.  Na početku se obratio sarajevski glumac Nermin Tulić. Dvorana sarajevskog Doma mladih već je puna. Plenum će pokušati definirati zahtjeve Sarajlija koji će biti upućeni vlastima.

Sve osobe koje danas budu željele govoriti imat će za to rok od dvije minute. Prije izlaganja trebaju reći svoje ime i prezime. Dnevni red današnjeg plenuma ima devet tačaka. 

Moderator današnjeg Plenuma je Refik Hodžić, novinar, dokumentarista i aktivista iz Prijedora.

Zahtjevi Plenuma su: uspostavljanje ekspertske Vlade uz konsultacije s Plenumom građana, revizija plaća i penzija funkcionera, ukidanje "bijelog hjeba", ukidanje dodatnih plaćanja zastupnicima u KS-u po osnovu učešća u komisijama, svođenje najviše plaće funkcionera na nivo dvije prosjećne plate u KS-u, reduciranje voznog parka funkcionera za najmanje 50 posto. Uvođenjem ovoga, kaže Hodžić, uštedit će se najmanje 30 miliona KM.

Podsjetimo, prvi Plenum građana i građanki Sarajeva održan je u srijedu, 12. februara u prostorijama Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, prostoru koji je bio premali da primi sve zainteresirane koji su došli da prisustvuju ovom događaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak