Zatražena veća kazna za Zehrudina Šćuka

Radiosarajevo.ba
Zatražena veća kazna za Zehrudina Šćuka

U žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom Federacije BiH, Optužba je zatražila veću kaznu za Zehrudina Šćuka, dok je Odbrana predložila obnavljanje suđenja ili oslobađajuću presudu. 

Kantonalni sud u Mostaru je u oktobru 2013. osudio Šćuka na šest godina zatvora za zločine nad civilima na području Jablanice. 

On je proglašen krivim za ubistvo Ive Pavlović u zaseoku Krkača počinjeno 28. jula 1993. godine. 

Tužilac Federalnog tužilaštva Tihomir Jurko zatražio je da se uvaži žalba Kantonalnog tužilaštva u Mostaru, te da se Šćuku izrekne kazna u dužem vremenskom trajanju. 

"Predlažem da se žalba branioca optuženog odbije kao neutemeljena i da se prihavati žalba Kantonalnog tužilaštva" kazao je Jurko. 

Odbrana je uložila žalbu zbog povrede postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene materijalnog prava i odluke o krivičnopravnoj sankciji. 

"Odbrana smatra da je Sud pogrešno i nepotpuno utvrdio određene činjenice, kao što su s koje udaljenosti je pucano, lociranje optuženog" rekla je braniteljica Sanela Dautbegović. 

Vrhovni sud će naknadno donijeti odluke o žalbama, javlja BIRN Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak