Zatražena hitna sjednica NSRS-a o uslovima rada

Radiosarajevo.ba
Zatražena hitna sjednica NSRS-a o uslovima rada


Vlada Republike Srpske (RS) traži hitno zasjedanje Narodne skupštine RS-a, uz konsultaciju predstavnika tog bh. entiteta u zajedničkim organima Bosne i Hercegovine (BiH), na kojem će se razmatrati uslovi rada u zajedničkim organima BiH i biti zauzeti odgovarajući stavovi.

Ovo je jedan od zaključaka koji su usvojeni na telefonskoj sjednici entitetske vlade, održanoj protekle noći, u jedan sat iza ponoći, a povodom blokade zgrade zajedničkih organa BiH u Sarajevu.

Izraženo je žaljenje što su, kako se navodi u saopćenju iz Vlade, strani državljani "izloženi maltretiranju, necivilizacijaskom tretmanu i što im je uskraćena sloboda kretanja“.

Vlada RS-a u zaključcima je zahtijevala od nadležnih institucija i bezbjednosnih agencija da se hitno debokira zgrada zajedničkih organa BiH i da se omogući svim članovima Vijeća ministara, Parlamentarne supštine BiH i svim zaposlenim službenicima i stranim državljanima, bezbjedan i nesmetan izlazak iz zgrade.

U četiri sata ujutro okončana je blokada zgrada državnih institucija u Sarajevu.

Nakon dogovora s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom o evakuacija stranih državljana iz zgrade Parlamentarne skupštine BiH, policija je napravila kordon, demonstrantima blokirala prilaz stražnjim ulicama i otvorila ih za zatočene uposlenike. 

Stranci su izašli na glavni ulaz, a parlamentarci i uposlenici na izlaz prema Filozofskom fakultetu.

Evakuaciji je prethodio dogovor visokog predstavnika Valentina Inzka s demonstrantima koji su od njega tražili garancije da će poduzeti sve mjere da bude donesen zakon o jedinstvenom matičnom broju. 

Inzko im je kazao da će već naredne sedmice sazvati sjednicu Vijeća za implementaciju mira.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak