Zastupnici SDP-a napustili sjednicu Kantonalne skupštine

Radiosarajevo.ba
Zastupnici SDP-a napustili sjednicu Kantonalne skupštine
Zgrada Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo (Arhiv)

Zastupnici SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo napustili su današnju sjednicu i kazali da više neće učestvovati u radu ovog tijela do daljnjega.

Nejasno postoji li koalicija

Oni su naime, nakon 15-minutne pauze, koju su tražili, izričito zahtijevali od zastupnika SDA i Stranke za BiH da objasne da li još uvijek postoji koalicija ove dvije stranke.

Nakon njihovog zahtjeva niko od zastupnika nije se očitovao o jedinstvu Vlade, a svi zastupnici SDP-a potom su napustili sjednicu, javlja Fena.

Fikret Musić, predsjednik Kluba SDP-a, kazao je novinarima da niti jedno ministarstvo ne pripada ni SDA ni Stranci za BiH nego pripadaju Vladi KS-a i u funkciji su građana Kantona.

"Ova Vlada samo želi da kupi vrijeme do izbora", dodao je.

Umjesto budžeta, kadrovska imenovanja

Na početku sjednice poslanici su usvojili dnevni red, a opozicija je zatražila objašnjenje u vezi s peripetijama o Nacrtu budžeta, ali i o izjašnjavanju o jedinstvenosti vlade.

Vezano: KS: Nastavak sukoba oko budžeta

Naime ovakvu situaciju SDU je najavio još jučer, jer su, kako je kazao Nermin Pećanac, zabrinuti za stanje u Vladi i kazao da je premijer taj koji je dužan osigurati jedinstvenost Vlade.

Šemsudin Hadrović, zastupnik BPS-Sefer Halilović u SKS-u, zamolio je Skupštinu da razgovara o ozbiljnim stvarima jer koliko god kadrovska imenovanja bila važna za funkcioniranje javnih kantonalnih preduzeća, a što je uvršteno u dnevni red današnje sjednice, ova imenovanja neće promijeniti situaciju u kojoj se nalazi Vlada.

Fikret Musić je uime Kluba SDP-a također pozvao premijera na obraćanje.

"Kad se već nije sjetio sam obratiti zastupnicima, pozivamo ga na objašnjenje", istaknuo je Musić.

Nakon ovih zahtjeva premijer KS-a Besim Mehmedić obratio se zastupnicima i kazao sve ono što je do sada govorio u medijima, ali i izrazio nadu da će Ministarstvo finansija danas ugraditi prijedloge i zaključke koje su na sjednici usvojili ministri Stranke za BiH u ponedjeljak, prenosi Fena.

Ministar finansija u Vladi KS-a Muhamed Kozadra, međutim, kazao je da posao koji se od njega traži nije moguće uraditi.

Uime SDU-a i BPS-Sefer Halilović Mirjana Deak, kazala je da i dalje ove dvije partije insistiraju na održavanju hitne sjednice Skupštine KS-a na kojoj bi se raspravile dileme oko raspodjele budžeta, ali i izglasavalo nepovjerenje koalicionoj Vladi, prenosi Fena.

Sjednica Kantonalne skupštine je u toku.

Vezano: Naša stranka traži ostavku Vlade KS

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak