Zastupnici iz RS protiv oduzimanja nelegalne imovine

Radiosarajevo.ba
Zastupnici iz RS protiv oduzimanja nelegalne imovine


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je danas principe Prijedloga zakona o izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama i povratnicima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prema prijedlogu zakona, izbjeglica iz BiH i raseljena osoba imaju pravo povratka u ranije prebivalište, izbor drugog prebivališta te povrat imovine ili kompenzaciju - naknadu za imovinu koja se ne može vratiti.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH koji je predložio poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović.

„U zakonu postoje članovi koji definišu pogrešno parkiranje, međutim, u članu koji definiše kaznu za takav čin je, smatram greškom, ispušteno sankcionisanje kršenja odredbi ovih članova. Praktično, ovim dopunama zakona vraćamo taj dio u zakon“, pojasnio je Magazinović predložene dopune.

U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti novih sorti bilja u BiH  kojim se ova oblast, po preporuci Svjetske trgovinske organizacije (WTO), usklađuje s međunarodnom Konvencijom za zaštitu novih sorti bilja i pravnom stečevinom Europske unije (EU). Usklađivanje zakonodavstva u BiH ima prioritetni značaj u provođenju Europskog partnerstva i Privremenog sporazuma.

Prijedlog zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, je zbog nedostatka entitetske većine iz RS-a, upućen Kolegiju na usaglašavanje.   

Poslanici nisu usvojili Prijedlog zakona o protuminskom djelovanju u BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Nisu usvojili ni principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, koji je predložio poslanik Denis Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak