Zašto Uprava Željeznica FBiH nije prihvatila sporazum?

Radiosarajevo.ba
Zašto Uprava Željeznica FBiH nije prihvatila sporazum?

 

Protokol o prekidu štrajka kojeg su ponudili Štrajkački odbor ŽFBiH i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija bez ranijih konsultacija sa Upravom, sadržavao je nerealne zahtjeve koje Uprava nije mogla prihvatiti zbog nedostatka finansijskih sredstava za isplatu jedne plate koja je u bruto iznosu veća od transportnih prihoda, saopćeno je iz Uprave Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine.

Reakcija je stigla nakon informacije da Uprava nije htjela potpisati Protokol o prekidu štrajka i da je iz tog razloga nastavljen štrajk tri od sedam željezničkih sindikata.

„Uprava razumije opravdane zahtjeve štrajkača i čini ogromne napore da se postojeća situacija, izazvana neprodužavanjem Zakona o finansijskoj konsolidaciji, što prije prevaziđe. Posebno ističemo da Vlada FBiH još nije uplatila obećanu redovnu martovsku tranšu u iznosu od 1.778.000 KM, kao ni redovnu aprilsku u istom iznosu, te da samo po osnovu te dvije neuplaćene tranše, duguju ŽFBiH 3.556.000 KM.

Uprava želi i stalo joj je da uposlenici ostvare sva svoja prava i podsjeća da je današnja situacija produkt višegodišnjeg nepoštivanja Zakona o finansiranju infrastrukture i neprodužavanja pomenutog Zakona“, navodi se.

Također, iz Uprave ističu da su spremni na dogovor i svako razumno rješenje, „kako bi se štrajk koji proizvodi ogromne gubitke, kako po privredu BiH tako i same Željeznice, što prije zaustavio“.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak