Zašto Tadić dolazi u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Zašto Tadić dolazi u Sarajevo

Po nekima "sasvim neočekivano" predsjednik Srbije Boris Tadić najavio je svoju zvaničnu posjetu Sarajevu, koja će se desiti 6. jula 2011.

Tadić se na taj potez odlučio nakon žestokih pritisaka Vašingtona i Brisela, a sve je konkretizovano na relaciji Beograd - Ankara, piše sarajevski San.  Predsjednik Srbije do sada je bar desetak puta bio u našoj zemlji, ali najcesce kao podrška Miloradu Dodiku i RS-u

Komentator Sana piše da  je „Tadić  do kraja razvijao i usavršavao takozvane specijalne veze između Srbije i bh. entiteta ponašajući i odnoseći se prema Republici Srpskoj kao državi i bagatelišući pri tome državu BiH i njen glavni grad Sarajevo. Sve to izazivalo, zašto ne reći, frustracije Sarajeva, likovanje srpskih nacionalista, a Dodik je to pretvarao u svoje pobjede i demonstracije moći. Naravno, da ništa od toga ne bi bilo da na sve to nije pristajao, na sebi svojstven način, sam Boris Tadić.“

Po ocjeni beogradskih političkih krugova, Tadić je sada pritjeran uza zid - Vašington i Brisel su mu direktno poručili da od euroatlantskih integracija Srbije nema ništa ukoliko nastavi sa takvom politikom i ukoliko pod hitno i sasvim konkretno Srbima u Srbiji i BiH ne pokaže da je Sarajevo glavni grad države Bosne i Hercegovine. Iz toga oni izvlače zaključak da Tadić neće žrtvovati evropski put Srbije zbog Republike Srpske i da je njegov Zvanični dolazak u Sarajevo, usput grad u kojem se ražodio, zapravo „početak kraja medenog mjeseca Beograda i Banjaluke i puštanja Milorada Dodik niz vodu".

Izvori lista SAN iz Banjaluke kažu da je vijest da će Tadić zvanično posjetiti Sarajevo pokosila Dodika i da je on baš zbog toga jučer preko beogradskih medija plasirao nekoliko poruka i Tadiću i Srbima s ove i s one strane Drine, obraćajući se prvenstveno srpskim nacionalistima na čijoj meti je Tadić zbog hapšenja ratnog zločinca Ratka Mladića.

"Ratko Mladić je bio vojskovođa u jednom brutalnom ratu. Činjenice da je optužen za ratne zločine i da je postojala potjernica su neumitne. Ali činjenica je da je riječ o čovjeku koji je branio narod i da je ovdje tako prihvaćen. To ništa ne može da promijeni u osjećanjima naroda Srpske, a i većeg dijela Srbije" - kazao je Dodik i podvukao: „Politički cilj Republike Srpske je da se odbranimo od dominacije Turaka na ovom prostoru i neoosmanizma koji više niko i ne krije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak