Zašto MUP RS-a ne ispita aferu "Šume"?

Radiosarajevo.ba
Zašto MUP RS-a ne ispita aferu "Šume"?

Partija demokratskog progresa (PDP) uputila je Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a kopije ugovora i protokola koje je s firmom “Forest Bio Energy” potpisalo preduzeće Šume RS, a koji, smatra ova stranka, vode u najveću pljačku šuma u historiji Republike Srpske

“Na ovaj način, simbolično, tražimo od MUP-a da javnosti odgovori da li zaista nema nedodirljivih u borbi protiv kriminala, kako tvrdi ministar Stanislav Čađo i da li će istražiti i ove ugovore iako su ih potpisali visoki funkcioneri SNSD-a”, navodi PDP. 

Ugovorom s “Forest Bio Energy”, Republika Srpska se obavezala da u narednih deset godina isporuči četiri miliona kubika drvnog otpada ovoj firmi, a potpisan je bez tendera, posljednjeg dana mandata Neđe Ilića na mjestu direktora “Šuma RS-a”. 

PDP navodi da je ovaj višemilionski ugovor firmi “Forest Bio Energy” dao monopolističku poziciju, jer će do 2022. godine preuzimati sav drvni otpad u Republici Srpskoj, što će ugroziti nove investicije za proizvodnju paleta, kao i postojeće fabrike. 

Osim toga, prema zvaničnom mišljenju Šumarskog fakulteta u Banjoj Luci, realizacija ugovora s “Forest Bio Energy” ugrozila bi vodotoke i izvore pitke vode u Republici Srpskoj, i dovela do opasnosti od erozije zemljišta. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak