Zašto je nebo iznad Bosne i Hercegovine 'zamućeno': Poznati meteorolog objasnio razlog

2
Radiosarajevo.ba
Zašto je nebo iznad Bosne i Hercegovine 'zamućeno': Poznati meteorolog objasnio razlog

U Bosni i Hercegovini bilježe se visoke temperature i toplinski val koji će, prema prognozama meteorologa trajati do nedjelje.

Za Bosnu i Hercegovinu je ovo drugi toplotni val ovog ljeta, koji je znatno duži i intenzivniji od prethodnog. Toplotni talas potrajaće sa manjim zahlađenjem sve do 26. jula, upozoravaju meteorolozi.

Međutim, mnogi građani su primijetili da je tokom ovih tropskih dana nebo nad Bosnom i Hercegovinom zamućeno, odnosno da nema nebesko plavu boju.

Udes na Stupu: Učestvovala tri automobila

Meteorolog Ivan Ristić napisao je na svom Facebook profilu da je riječ o pijesku iz Sahare.

"Puno pijeska iz Sahare iznad nas štiti nas od sunčevog zračenja, smanjuje intenzitet, ali zato boja neba nije nebesko plava", objasnio je meteorolog Ristić.

[facebook]https://www.facebook.com/ivan.ristic.1428/posts/pfbid0zPN14B7f8MoYkytwiaYoS8HDpKozcNjiJgoqu3JsK93Zs73MzobobHx92gMYqoSml[/facebook]

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. U večernjim satima u sjevernim područjima se očekuju jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Lokalno je moguća i pojava grada. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 stepeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak