Zaštićeni svjedok o mučenjima u fočanskom zatvoru

Radiosarajevo.ba
Zaštićeni svjedok o mučenjima u fočanskom zatvoru

Tužioci na suđenju Ratku Mladiću nastavili su izvođenje dokaza o progonu Bošnjaka iz Foče koji su srpske snage sprovele s proljeća 1992. Zaštićeni svjedok RM-013 izjavio je da je, poslije hapšenja u aprilu 1992, dvije godine bio zatočen u Kazneno-popravnom domu (KPD) u Foči, gdje su stotine Muslimana bile nezakonito pritvorene pod teškim uslovima, zlostavljani i prebijani, neki i na smrt.

Prije hapšenja, kako je posvjedočio, na lokalnom radiju čuo je proglas Srpske demokratske stranke (SDS) da “Srbi ne mogu više da žive s Muslimanima” i da je “došlo vrijeme da zauvijek raščiste s balijama”. Svi su bili civili, a među njima je bilo i bolesnih i starih, napomenuo je svjedok, javio je BIRN - Justice Report.

RM-013 opisao je i kako su srpski stražari izveli četiri grupe zatočenika iz KPD-a Foča na “razmjenu” zarobljenika, ali ih niko više nije vidio žive. Tijela većine tih Muslimana poslije rata su ekshumirana iz masovnih grobnica. Svjedok je izjavio i da je, sa grupom od još 25 “uglednijih Muslimana”, bio sakriven od delegacije Međunarodnog Crvenog krsta koja je posjetila KPD Foča.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Branko Lukić upitao je svjedoka kako to da je od 25 osoba koje su bile uhapšene zajedno s njim, samo pet bilo zadržano u pritvoru. RM-013 odgovorio je da to ne zna ni danas.



Prema optužnici protiv Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), Foča je jedna od sedam opština u kojima je progon muslimanskih i hrvatskih civila poprimio razmjere genocida.

Advokat Lukić ukazivao je i na razlike u imenima nestalih pritvorenika u različitim iskazima i izjavama svjedoka. Na pitanje predsjedavajućeg sudije Alphonsa Orieja da li je teza odbrane da odvedeni pritvorenici nisu ubijeni, Mladićev branilac je odgovorio: “Da nisu ubijeni i da ovaj gospodin o tome ne zna ništa. Šta drugo može biti naša teza.”

Upitan da li je lično vidio odvođenje ljudi iz KPD-a, RM-013 je odgovorio da to “nije mogao vidjeti”.

Dodao je, međutim, da je vidio kako pritvorenike “odvode u upravnu zgradu” i “kako su počela premlaćivanja i krici u dvorištu”, poslije čega je “bio prinuđen da pokrije oči i uši”. Neki od pritvorenih, kako je naveo, premlaćeni su na smrt u upravnoj zgradi. Posvjedočio je i da je prepoznao stražare koji su ubijali pritvorenike, kao i da je vidio tragove krvi na podu jedne od soba iz kojih su Muslimani bili odvedeni.

Sljedećeg svjedoka protiv generala Mladića – optuženog i za genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce – tužioci će ispitati 20. februara, javio je BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak