Zasjeda Biskupska konferencija BiH

Radiosarajevo.ba
Zasjeda Biskupska konferencija BiH

U prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci danas je počelo 52. redovno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem banjolučkog biskupa mons. dr. Franje Komarice. 

Osim biskupa BK BiH, na trodnevnom skupu sudjeluju i delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije te Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda. 

U pozdravnom govoru na početku zasjedanja monsinjor Komarica kazao je da će se na ovom zasjedanju pozabaviti snažnim poticajima za izgradnju sigurnije i, kako kaže, čovjeka dostojne budućnosti, te naročito za pružanje pomoći porodici i mladima. 

Tijekom zasjedanja biskupi će se, između ostalog, osvrnuti na provedbu zaključaka s prošlog zasjedanja i saslušati izvješća svojih delegata s raznih susreta te odrediti svoga delegata na predstojećoj Biskupskoj Sinodi kao i na drugim susretima na međunarodnoj razini. 

Razmotrit će i najvažnije pristigle dopise kao i prijedlog plana Pastoralne godine u akademskoj godini 2011./2012 na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. 

Kardinal Vinko Puljić će upoznati nazočne biskupe s tijekom priprema za svečani čin beatifikacije Drinskih mučenica, 24. rujna 2011. u Sarajevu. 

Biskupi će, između ostalog, razmotriti i prijedloge u vezi sa što boljom koordinacijom dijecezanskih Caritasa i Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, a mons. dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij, upoznat će biskupe s počecima djelovanja Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini. 

Drugog dana zasjedanja, s biskupima će se susresti i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Errico. 

Na blagdan sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije u petak, 15. srpnja biskupi će sudjelovati na Misnom slavlju u 10 sati. 

Euharistiju će predslaviti nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a prigodnu propovijed uputit će pomoćni biskup banjolučki mons. dr. Marko Semren. 

Ovim Misnim slavljem bit će obilježena 130. obljetnica ponovne uspostave redovite crkvene hijerarhije u Bosni i Hercegovini.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak