Žalba na rješenje o uklanjanju spomenika Stražište

Radiosarajevo.ba
Žalba na rješenje o uklanjanju spomenika Stražište

Medžlis Islamske zajednice (IZ) Višegrad podnijet će sutra žalbu na rješenje kojim se traži da se ukloni nedavno postavljeni spomenik žrtvama na mezarju "Stražište".

Općina će rušiti spomenik zbog riječi genocid
Stigao nalog za uklanjanje spomenika u Višegradu
U Višegradu je 26. maja obilježena 20. godišnjica zločina nad Bošnjacima ovog grada i na mezarju Stražište ukopano 66 Bošnjaka koji su 2010. ekshumirani iz jezera Perućac, kada je otkriveno sporno spomen-obilježje

Naime, urbanističko-građevinska inspektorica Općine Višegrad Liljana Ćiković donijela je nedavno rješenje kojim se Medžlisu IZ Višegrad, posjedniku zemljišta zvano Stražište, nalaže da uklone spomenik smješten na toj parceli.

"Žalbu je napisalo Udruženje Ćuprija zajedno s Medžlisom, ali s obzirom  na to da je Medžlis dobio rješenje, Medžlis će sutra i uručiti žalbu", potvrdio je Feni predsjednik Medžlisa IZ Višegrad Bilal Memišević.

U rješenju kojim se nalaže uklanjanje, navodi se da je urbanističko-građevinski inspektor 7. juna prilikom nadzora izašao na mjesto bespravno postavljenog spomenika na "Stražištu". Inspektor je utvrdio da za postavljanje spomenika nije pribavljena potrebna dokumentacija koja se odnosi na lokacijske uvjete, navodi se u rješenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak