Zakoni o ukidanju suda i tužilaštva nisu ustavni

Radiosarajevo.ba
Zakoni o ukidanju suda i tužilaštva nisu ustavni

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH na sjednici održanoj danas, 14. februara, utvrdila je da su prijedlozi zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH nisu usklađeni s Ustavom naše zemlje i bh. pravnim sistemom.

Zakone su predložili Drago Kalabić, ispred SNSD-a, te Darko Babalj u ime SDS-a.

„Ustavnopravna komisija je većinom glasova, sa četiri glasa 'za' i tri glasa 'protiv', utvrdila da ovi zakoni nisu u skladu s Ustavom BiH i nisu u skladu s pravnim sistemom BiH“, kazao je nakon sjednice predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović.

On je pojasnio da su oba prijedloga dobila negativan izvještaj i negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma.

„Ukoliko negativno mišljenje dobije podršku Doma onda će se smatrati da su zakoni odbijeni; ako mišljenje ne dobije podršku onda se ponovo vraća na Komisiju“, bio je detaljan Džaferović.  

Prijedlozi ovih zakona trebali bi se naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zakazane za 16. februar, javila je novinska agencija Fena. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak