Zajedno na izbore: Poziv strankama koje ne poriču genocid

Radiosarajevo.ba
Zajedno na izbore: Poziv strankama koje ne poriču genocid

 

Građanska koalicija "Prvi mart" danas je ponudila tekst platforme za zajedničku listu za opće izbore 2014. godine svim političkim partijama koje ne poriču genocid i druge pravodsudno utvrđene činjenice o onome što se događalo u BiH između 1992.- 1995. godine. 

Ponuđeni dokument predstavlja najmanji zajednički sadržilac državotvornih političkih partija u BiH, te je upućen na adrese: Stranka demokratske akcije, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Savez za bolju budućnost BiH, Stranka za BiH, Stranka dijaspore BiH, Bosanskohercegovačka patriotska stranka, Hrvatska demokratska zajednica BiH, Hrvatska demokratska zajednica 1990, Hrvatska stranka prava BiH, Narodna stranka radom za boljitak, Socijaldemokratska unija, Naša stranka, Demokratska fronta, Hrvatska seljačka stranka - Nova hrvatska inicijativa i Posavska stranka.

U pismu upućenom uz platformu se navodi da imajući u vidu dosadašnji rad Građanske inicijative „Glasaću za Srebrenicu“, te koalicije organizacije civilnog društva „Prvi mart“, više od trideset organizacija povratnika, udruženja žrtava, asocijacija boraca, te brojnih skupina, pokreta i inicijativa izbjeglih, raseljenih osoba i prognanih s prostora entiteta Republika Srpska, zahtijeva podršku jedinstvenoj, zajedničkoj i multietničnoj listi za izborne jedinice u entitetu Republika Srpska za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Narodnu skupštinu Republike Srpske. 

„Primarni razlog za ovaj zahtjev jeste nedovoljna politička zastupljenost interesa povratnika i njihovih političkih predstavnika u entitetu RS. U takvim uvjetima borba za funkcionalnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu postaje sve teža, uz brojne prepreke koje se u današnjem političkom kontekstu čine nepremostivim. 

Svakim danom se narušavaju osnovna ljudska prava, građanske i političke slobode građana nesrpske nacionalnosti u RS-u, ograničavaju im se prava na slobodu kretanja, slobodu udruživanja, slobodu izbora prebivališta, institucionalno se diskriminiraju, ne uvažava se njihovo pravo na zastupljenost u institucijama u skladu s rezultatima popisa stanovništva iz 1991. godine, te im je ugroženo osnovno ljudsko dostojanstvo i sjećanje“, kaže se u pismu. 


 „Vodeći računa o političkim principima koje ste naznačili u vašim programima, vašu iskrenu i nedvosmislenu podršku koju ste do sada pružali radu naše koalicije, te vjerujući u vašu spremnost da stranačke interese stavite postrani, imajući u vidu najmanji zajednički sadržilac – borbu protiv negiranja genocida, borbu za opstanak države i iskreno nastojanje za povratak- dostavljamo vam ovaj dokument i tražimo vašu potporu“, navodi u pismu Koalicije "Prvi mart" i dodaje da očekuje odgovor od političkih stranaka do 30. aprila.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak