Zajedničkim snagama za Kantonalnu bolnicu Bihać

Radiosarajevo.ba
Zajedničkim snagama za Kantonalnu bolnicu Bihać


Pomoć i solidarnost sa Kantonalnom bolnicom u Bihaću, u kojoj je jutros izbio veliki požar, stižu sa svih strana.

Vlada FBiH: 500.000 KM za pomoć Kantonalnoj bolnici Bihać

Federalni ministar zdravstva, Rusmir Mesihović danas je u Kantonalnoj bolnici u Bihaću izjavio da je jako potresen situacijom u kojoj se našla ova zdravstvena ustanova, ali i sretan što nije bilo ljudskih žrtava, te što je zdravstveni sistem Unsko-sanskog kantona (USK) u ovakvim uslovima stabilan.

"Formirali smo jedan krizni štab koji ima zadatak da omogući da u narednih 3 do 6 mjeseci ljudi imaju zdravstvenu zaštitu u obimu u kojem je to moguće, u čemu će pomoći i Klinički centar Sarajevo, čiji je direktor danas ovdje s nama", istakao je ministar Mesihović, prenosi Fena.

Direktor bolnice u Bihaću Hajrudin dr. Havić potvrdio je novinarima da je u požaru stradalo više odjela, operacionih sala, opreme, liftova, a stradala je i Mikrobiologija te je bolnica ostala bez dijagnostike.

Paralelno s tim, kako je dodao, radit će se na iznalaženju sredstava potrebnih za obnovu bolnice, koja je pretrpjela velike materijalne štete, kako na objektima, tako i na opremi. 

Helikopter za prevoz pacijenata

Istovremeno, ministar odbrane BiH, Zekerijah Osmić, izjavio je da je bolnici u Bihaću do sada dostavljeno 200 ležajeva, a ukoliko bude potrebe može se pripremiti još toliko. Vojni kapaciteti za ishranu, kako je kazao, već su stavljeni na raspolaganje Kantonalnoj bolnici.

"U naredna dva dana u Bihać ću  u kliničke centre, ukoliko za prevoz pacijenata ukoliko za to bude potrebe", dodao je Osmić.

Pomoć stiže i iz Hrvatske

Pomoć bihaćkoj bolnici uputili su i Federalno ministarstvo zdravstva BiH, ministarstvo zdravstva Zeničko-Dobojskog kantona, Županijska bolnica Dr. fra Mihovil Sučić Livno, Kantonalna bolnica Zenica, Klinička bolnica Mostar, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, J.U. Regionalni medicinski centar Dr. Safet Mujić iz Mostara, Poliklinika Muminović iz Bihaća, Zavod za javno zdravstvo USK – Bihać.

Hrvatski ministar zdravstva Rajko Ostojić ponudio je svu potrebnu zdravstvenu pomoć Republike Hrvatske ministru zdravstva Federacije BiH. Dogovoreno je, također, da će svi hitni slučajevi biti zbrinuti u Općoj bolnici u Karlovcu

Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača u obraćanju novinarima rekao je da je za sanaciju bolnice već prikupljeno 2 miliona maraka, ali da on insistira da se pored obnove stare mora započeti i izgradnja nove zgrade, javlja Fena.




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak