Zajednički vijenci HVO i ARBiH za ubijene u Trusini

Radiosarajevo.ba
Zajednički vijenci HVO i ARBiH za ubijene u Trusini


Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i Svetom misom koju je predvodio mons.mr. Tomo Knežević, danas je u selu Trusina obilježena 19. godišnjica stradanja 22 hrvatska branitelja i civila.

Delegaciju Vijeća ministara predvodio je predsjedavajući Vjekoslav Bevanda, a prvi put poštu ubijenim odala je zajednička delegacija FBiH u kojoj su bili predsjednik Federacije Živko Budimir i potpredsjednici Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo. Zajednički vijenac na spomenik poginulim položili su predstavnici Udruge generalskog zbora HVO-a i Udruženja generala ARBiH, kao i predstavnici Koordinacije udruga HVO-a i ARBiH općine Konjic.

Vijence su položila i izaslanstva porodica ubijenih Hrvata Trusine, predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga na čelu s brigadnim generalom Ivicom Jerkićem, delegacije Hrvatskog narodnog sabora (HNS), Vlade HNK, grada Mostara, općina Konjic, Prozor-Rama, Gornji Vakuf/Uskoplje, poginulih branitelja HNK/Ž, delegacija HVIDR-e...

Predsjednik FBiH Budimir rekao je: "Konačno zajedno na jednom mjestu, stalno zagovaram takav pristup prema svim žrtvama rata. Sve žrtve rata zavređuju da im se poklonimo i da sve počionice zločina osudimo".

"Svi nevini ubijeni imaju pravo na počast i na pravdu, a zločinci na kaznu. Prvi put ovdje su zajedno generali HVO i Armije BiH, žrtve se ne mogu dijeliti, sve su iste pred Bogom i pred narodom, država mora biti spremnija na otkrivanje zločina.

Ovaj zajednički čin danas je put jačanja povjerenja, jer svi se trebamo konačno okrenuti budućnosti, istakao je Kebo, a Pudarić je dodao "da je najbolja počast ovdje ubijenim i poginulim obnova života i povratak na ove prostore".

Ipak, na kraju je mjesni župnik fra Darko Drljo kazao kako je "sve pusto u zaleđu Jablaničkog jezera skoro kao i u Trusini, ovdje je od 7.000 predratnih, ostalo oko 250 Hrvata“, objavila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak